Politieacademie
Politierijopleiding per 1 september herkenbaar op openbare weg
De Politieacademie maakt per 1 september 2006 alle politieonderwijsvoertuigen op de openbare weg duidelijk herkenbaar als onderwijsvoertuig. De onderwijsvoertuigen zijn voortaan te herkennen aan blauwe L-stickers op de bumpers. De achter- en zijkanten vermelden Rijopleiding. Daarnaast dragen docenten, studenten en examinatoren van de motoropleidingen vanaf 1 september 2006 een opvallend geel hesje, voorzien van de tekst Rijopleiding.
De Politieacademie, het centrum voor opleidingen en kennis van de Nederlandse politie, neemt deze maatregel om te voorkomen dat de lessen op de openbare weg tot onbegrip leiden bij medeweggebruikers. Bij de politierijopleiding op de openbare weg wordt soms gebruik gemaakt van een door het ministerie van Verkeer en Waterstaat verleende vrijstelling, waarmee bepaalde verkeersregels overtreden mogen worden. Veilig rijden met de vrijstellingen is immers onderdeel van het politiewerk en moet dus geoefend worden. Deze lessen worden gegeven in opvallende politievoertuigen, in principe zonder gebruik van optische en geluidssignalen. Soms wordt echter blauw zwaailicht gevoerd.
Veilig leren rijden in een politievoertuig maakt deel uit van de politieopleiding. Deze politierijopleiding vindt voor een deel plaats in een rijsimulator en op een besloten oefenbaan. Het is echter ook noodzakelijk om op de openbare weg te oefenen. Dat is immers de praktijk waarvoor de politiemedewerkers worden opgeleid. De veiligheid van het verkeer dient daarbij onder alle omstandigheden te zijn gewaarborgd en van de vrijstelling mag alleen gebruik worden gemaakt voor zover dit noodzakelijk is om de rijopleiding uit te voeren en examens af te nemen. De Politieacademie houdt zich uiteraard strikt aan deze voorwaarden in de uitoefening van haar rijopleiding.
Het blijkt dat deze lessituaties op de openbare weg in opvallende politievoertuigen kunnen leiden tot onbegrip en irritatie bij medeweggebruikers. Omdat het een lessituatie betreft, ontbreekt immers de (dringende) politietaak en vinden overtredingen ogenschijnlijk zonder noodzaak plaats. Men ziet bijvoorbeeld de bestuurder van een politievoertuig een rood verkeerslicht negeren, terwijl hij honderd meter verderop rustig langs de kant van de weg gaat staan. Omdat het aantal agenten in opleiding de komende jaren toeneemt, zal er ook vaker op de openbare weg worden geoefend. In de toekomst kunnen weggebruikers dus vaker te maken krijgen met deze situatie. De Politieacademie voert daarom per 1 september de maatregel in om de politieonderwijsvoertuigen als zodanig herkenbaar te maken.
---
Voor de redactie:
- Meer informatie:
Politieacademie, Afdeling Communicatie, T 055 - 5392023.
- Op www.politieacademie.nl/rijopleidingherkenbaar.html kunt u rechtenvrije fotos downloaden van de herkenbare onderwijsvoertuigen.