Gemeente Gouda


persbericht: goudse richtlijn vastgesteld (30/08/2006)

Op 29 augustus 2006 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de komende jaren structureel 2,8 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor onderhoud van het Goudse wegennet. Het bedrag is afkomstig uit het gemeentefonds van het Rijk. Gouda krijgt net als een aantal andere gemeenten extra geld toegewezen vanuit het Rijk in verband met de slappe bodem.

Gouda heeft in totaal 2,4 miljoen m2 openbare weg, dit komt neer op 84 kilometer. Het onderhoud van het wegennet is belangrijk. Zeker in Gouda, dat te kampen heeft met een slappe bodem, waardoor meer verzakking optreedt. In een onderzoek naar de Lange Termijn Investeringen (LTI) is een aantal normen voor wegonderhoud doorgerekend. De normen zijn gebaseerd op drooglegging (hoogte van een weg boven het oppervlaktewaterpeil) en leeftijd van de weg.

Wethouder Marco Kastelein: Met deze extra middelen is een zichtbare kwaliteitsverbetering van onze wegen te behalen. Het water is eerder weg en de wegen liggen er beter bij.

goudse richtlijn
Op basis van het onderzoek naar de Lange Termijn Investeringen is een richtlijn vastgesteld van twintig centimeter drooglegging en een maximale leeftijd van veertig jaar. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten tot de nieuwe Goudse Richtlijn. Deze houdt in dat wegen twintig centimeter boven het oppervlaktewaterpeil moeten liggen en hooguit veertig jaar oud mogen zijn. De invoering van de Goudse Richtlijn betekent een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de huidige situatie.

droge voeten
Dankzij de Goudse richtlijn en de extra investeringen in het wegennet houdt de Gouwenaar droge voeten. Omdat er tot nu toe onvoldoende geld beschikbaar was, werd onderhoud vaak pas gepleegd als gevolg van wateroverlast. Straks wordt het onderhoud gepleegd voordat er wateroverlast is. Een weg wordt aangepast zodra deze dreigt te zakken tot onder twintig centimeter boven het oppervlaktewaterpeil.

levensduur weg
Als een weg de technische leeftijd overschrijdt, dan zijn onderdelen van de weg versleten. Het repareren of vernieuwen van de weg is dan relatief duur. Op basis van de Goudse Richtlijn zal een weg vaak eerder worden aangepakt, omdat de weg verzakt is. Een weg die niet verzakt is wordt bij een leeftijd van veertig jaar vernieuwd.