Gemeente Utrecht
Utrecht verheugd over ¤ 2 miljoen van het kabinet voor Overvecht
Bewoners van Overvecht kunnen vanaf november in actie komen onder de vlag 'Doe mee in Overvecht'. Dit is mogelijk omdat het kabinet ¤ 2 miljoen voor het plan heeft gegeven. 'Doe mee in Overvecht' is samen met bewoners, welzijnwerk, gezondheidszorg, woningcorporaties, sport- en cultuurinstellingen in de wijk gemaakt.
Wijkwethouder Rinda den Besten is erg blij met dit geld voor Overvecht. 'Het rijk had Overvecht al uitgekozen voor een nieuwe aanpak ('vitale coalities') om de leefbaarheid in kwetsbare stadswijken te verbeteren. Nu krijgen we ook extra geld voor de wijk. Dat is hard nodig, want we willen de neerwaartse spiraal in de wijk ombuigen. Het is nu erop of eronder voor Overvecht. We slaan alle handen in één om te zorgen dat dit weer een wijk wordt waar iedereen fijn kan wonen, werken, winkelen, sporten en spelen'.
Het kabinet wil werk maken van het tegengaan van verloedering, onveiligheid en slechte leefbaarheid in sommige wijken in Nederland. Zij heeft daarom 12 gemeenten uitgenodigd om een plan te maken voor de 'sociale herovering' van een wijk. Utrecht heeft -samen met bewoners- een plan voor Overvecht gemaakt, omdat in deze wijk verbeteringen hard nodig zijn.
Bewoners in actie
In Overvecht is veel enthousiasme voor het plan. Drie motto's staan centraal in 'Doe mee in Overvecht':
* Van klacht naar kracht: Overvecht beweegt! Een combinatie van activiteiten die erop gericht is de gezondheid van bewoners te verbeteren en hen daarin te activeren.
* Van binnen naar buiten: bewoners nemen het heft in handen! Een intensieve aanpak van betrekken en activeren van bewoners gericht op een complex 10 hoogflats vanuit een "buurtflat"
* Je bent jong en je kunt wat! De jeugd van Overvecht wordt via verschillende activiteiten een beter toekomstperspectief geboden. Activiteiten o.a. gericht op gebruik van nieuwe media, vergroten jongerenparticipatie, opvoedingsondersteuning en versterking ouderbetrokkenheid.
De rode draad in het plan is om bewoners uit te dagen niet bij de pakken neer te zitten, maar in actie te komen om hun gezondheid, woon-en leefmilieu en toekomstkansen zelf ter hand te nemen. De meeste activiteiten uit het plan sluiten aan bij de reeds bestaande buurtaanpakken. Bewoners hebben een belangrijke rol in de invulling en uitvoering.
Het plan wordt in de komende maanden verder uitgewerkt, de activiteiten starten vanaf 1 november. Minister Nicolai van Bestuurlijke Vernieuwing heeft het geld in het kader van het grotestedenbeleid toegekend voor de periode 1 november 2006 tot 1 januari 2008.
Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, telefoon 030-286 11 32 of 06-250 327 30.