Gemeente 's-Hertogenbosch

31-08-2006
College wil WSW meer verknopen met arbeidsmarktbeleid

Uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW)

Het college wil de uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) plaatsen in een breder gemeentelijke arbeidsmarktbeleid. De relatie van de WSW met de andere instrumenten van het arbeidsmarktbeleid wordt zo versterkt. De gemeente is dan in de toekomst nog beter in staat mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt aangepast werk te bieden of op andere wijze te laten participeren.

Daarmee grijpt het college de veranderingen binnen de sociale werkvoorziening, de zogenaamde modernisering WSW, aan om haar eigen arbeidsmarktbeleid te versterken. Tegelijkertijd omarmt ze de centrale doelstelling van de modernisering WSW: SW-medewerkers dienen hun werkplek te krijgen in een zo regulier mogelijke omgeving. Deze beweging `van binnen naar buiten' heeft gevolgen voor de huidige activiteiten van Weener Groep. Deze en andere gevolgen van de veranderingen van de WSW worden door Weener Groep uitgewerkt in een nieuw ondernemingsplan.

Eind 2005 is door de Tweede Kamer het beleid voor de modernisering van de WSW vastgesteld. Het Kabinet heeft het daar uit voortvloeiende wetsvoorstel WSW op 18 augustus jl. goedgekeurd, waarna het aan de Tweede Kamer is toegezonden. De ingangsdatum van de gewijzigde wet is
1 januari 2008.

Voor de uitvoering van deze wet op gemeentelijk niveau moeten enkele strategische keuzes worden gemaakt die het kader vormen voor de verdere uitwerking van het gemeentelijke beleid voor de WSW en het ondernemingsplan Weener Groep. De uitvoering van de WSW, die in het verleden betrekkelijk onafhankelijk van het arbeidsmarktbeleid plaats vond, wordt nu nadrukkelijk geplaatst binnen de kaders van een breed gemeentelijk arbeidsmarktbeleid en in relatie tot de instrumenten van het arbeidsmarktbeleid. Deze positionering heeft ook gevolgen voor de keuze met betrekking tot de inzet van de infrastructuur van Weener Groep. Weener Groep kan als gemeentelijke infrastructuur een belangrijke rol spelen voor de groep mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, die niet of niet zonder blijvende ondersteuning in staat zijn een functie op de arbeidsmarkt te verwerven en te vervullen. De modernisering WSW is ook gericht op een sterkere betrokkenheid en sturing van de WSW door de gemeente. Dit krijgt gestalte in de vorm van een regiefunctie, welke zo snel mogelijk wordt gekoppeld aan de Regie Arbeidsmarktbeleid. Het nieuwe beleid voor de WSW is gericht op het plaatsen van SW-medewerkers in een zo regulier mogelijke omgeving. Deze beweging `van binnen naar buiten' enerzijds en de ontwikkeling van de doelgroep anderzijds hebben gevolgen voor de inrichting van Weener Groep als uitvoeringsbedrijf en de financiële exploitatie in de komende jaren. Om een structurele stijging van de gemeentelijke bijdrage te voorkomen, moeten veranderingen binnen Weener Groep worden doorgevoerd, waarvoor uit reserves middelen worden vrijgemaakt. Daarnaast is het van belang dat de gemeente én de werkgevers in de stad hun mogelijkheden optimaal benut om bijdragen te leveren aan het creëren van werk voor de medewerkers van Weener Groep. In het kader van de positionering van Weener Groep binnen het gemeentelijke beleid en veranderingen op de reïntegratiemarkt wordt voorgesteld de private reïntegratiefunctie binnen WeenerFLEX BV af te bouwen.