Nivel


NIVEL meet vijf jaar lang gezondheidseffecten van de vuurwerkramp

31 augustus 2006

Rampen hebben niet alleen psychische maar ook fysieke lange-termijn gevolgen voor de betrokkenen. Slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede hadden vijf jaar na de ramp nog steeds vaker dan hun niet-getroffen stadsgenoten last van stressklachten, slaapproblemen, angststoornissen, depressies, rugpijn, maagpijn, hypertensie en diabetes.

De eerste 2- 2,5 jaar speelden stressreacties, slaapproblemen, angst en nek-en schouderproblemen de grootste rol, daarna kwamen moeheid, malaise, depressie, rugproblemen en maag/darmproblemen duidelijk naar voren.

Dit blijkt uit het eindrapport van een reeks onderzoeken van het onderzoeksinstituut NIVEL (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg) gesubsidieerd door het Ministerie van VWS naar de lange termijn gevolgen van de Vuurwerkramp in Enschede (13 mei 2000) voor de gezondheid, zoals gemeten in de huisartspraktijk. Bij de explosie van een vuurwerkopslagplaats in een Enschedese woonwijk vielen 23 doden, waaronder vier brandweerlieden, en bijna 1000 mensen raakten gewond. Een deel van het gebied rondom de opslag werd totaal verwoest; een ander deel zodanig beschadigd, dat de woningen alsnog zijn afgebroken. Hierdoor moesten veel bewoners noodgedwongen voor een lange tijd geëvacueerd worden naar andere woningen (ca. 1200). Het kabinet verklaarde de vuurwerkramp tot een nationale ramp.

Risicoprofiel
Rampen hebben een grote maatschappelijke impact. Sinds de Bijlmerramp hebben de gevolgen van rampen aandacht van de politiek. Uit het eindrapport over de Enschedese Vuurwerkramp blijkt dat er mensen zijn die een grotere kans op gezondheidsproblemen na een ramp hebben dan andere. Dat zijn mensen die:


* al vóór de ramp vaker een beroep op hun huisarts deden (wat wellicht samenhangt met de gemiddeld slechtere gezondheid die weer samenhangt met hun gemiddeld lagere sociaal-economische status).
* al vóór de ramp last hadden van psychische problemen
* bij de ramp huis en persoonlijke bezittingen verloren. Bij deze laatste groep was het verschil ten opzichte van de andere getroffenen na twee jaar verdwenen.

Methode
Het onderzoek is verricht met behulp van de huisartsen-dossiers van 13.842 mensen: de door de ramp getroffenen en een controle groep van niet getroffen patiënten van dezelfde Enschedese huisartsen, met dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht als de getroffenen.