FNV

SER-advies: Niemand aan de kant
Een volgend kabinet moet zich veel meer inzetten voor de samenhang van

onze maatschappij. Kernpunten daarbij zijn werk en scholing en tegengaan
van discriminatie. Dat zeggen werkgevers en vakbonden in een advies aan
een komend kabinet.

Op woensdag 30 augustus presenteerde de Sociaal-Economische Raad (SER) in Den Haag zijn advies voor de Middellange Termijn (MLT). Daarin doen werkgevers en vakbonden samen voorstellen voor het sociaal-economisch beleid van de komende vijf à tien jaar. Het gaat om een concept dat nog met de achterbannen wordt besproken.

Wilna Wind heeft namens de FNV in de SER onderhandeld over dit advies. Zij zegt: 'Voor mij is de kern: Iedereen doet mee. Dat betekent in de eerste plaats werk, werkzekerheid, scholing, aandacht voor de onderkant van de arbeidsmarkt. En als tweede cohesie, samenhang, tegengaan van discriminatie."

Economie

De ontwikkeling van de economie is belangrijk en het beleid van de vakbeweging is er ook altijd op gericht om de economische groei te bevorderen.

Maar niet alles is daaraan ondergeschikt. Een prettige, veilige samenleving waarin iedereen kansen krijgt is een belangrijke voorwaarde. Dat vereist aandacht voor de sociaal zwakkeren en bestrijden van discriminatie, en oog voor duurzaamheid en milieu.

Belangrijke uitspraak in dit advies is dat veel meer moet gebeuren om de arbeidsparticipatie te vergroten. Laaggeschoold werk staat onder druk. Ouderen komen niet aan de bak. De werkloosheid is nu te hoog en onder etnische minderheden hoger dan gemiddeld.

Iedereen heeft recht op volwaardig werk met een fatsoenlijk inkomen. Voor laaggeschoolden en moeilijk plaatsbare werknemers kunnen subsidies soms helpen.

De SER onderkent het bestaan van discriminatie op de arbeidsmarkt en spreekt duidelijk uit dat die niet acceptabel is en bestreden moet worden. Goed personeelsbeleid houdt rekening met de diversiteit in de samenleving of het nou gaat om afkomst, kleur, sekse, leeftijd of lichamelijke mogelijkheden.

Werkzekerheid

Werknemers hebben grote behoefte aan werkzekerheid. Misschien verdwijnt hun huidige baan, maar dan willen ze wel ergens anders terecht kunnen.

Sleutelwoord daarbij is scholing. De SER erkent de noodzaak van goede regelingen in geld en tijd. Werknemers moeten meer zelf bepalen hoe en aarin ze zichzelf willen scholen, ongeacht hun positie op dat moment.

Later dit jaar komt er een vervolgadvies over scholing, waarin ook de WW en het ontslagrecht worden behandeld.

Vergrijzing

Door de vergrijzing maken mensen zich zorgen over de houdbaarheid van allerlei voorzieningen, zoals de AOW. Werkgevers en bonden zijn het erover eens dat de AOW-leeftijd op 65 jaar kan blijven.

De SER benadrukt dat de vergrijzing niet alleen moet worden gezien als probleem. Dat er meer ouderen komen, biedt zowel kansen als lasten. Beide moeten eerlijk worden verdeeld over de verschillende generaties. Als meer mensen werken, is het gemakkelijker om allerlei collectieve voorzieningen die de vergrijzing met zich meebrengt overeind te houden, zo zegt de SER.

Belangrijk aspect van de vergrijzing zijn de kosten van de zorg en de beheersbaarheid daarvan. De SER pleit niet voor inperking van het pakket of andere bezuinigingen. Er komt een vervolgadvies waarin ook de maatschappelijke aspecten van de zorg aan de orde komen.

Wonen

Werkgevers, vakbonden en onafhankelijke kroonleden willen de komende

jaren niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek. De toekomst van deze

aftrekpost moet later op een gedegen manier worden bekeken.

Daarbij moet de totale woningmarkt worden betrokken, inclusief de huren. De SER erkent daarbij de noodzaak om de problemen van de starters op de woningmarkt aan te pakken.

30 augustus 2006