Technische Universiteit Delft

Internationaal congres Designgeschiedenis aan de TU Delft

Waarom zien producten eruit zoals ze eruit zien en waarom verandert de productvormgeving in de loop der tijd? Dat zijn vragen die van donderdag 31 augustus tot en met zaterdag 2 september centraal staan op de Faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Daar vindt dan het belangrijkste internationale congres op het gebied van designgeschiedenis plaats, de Annual Design History Society Conference. Een van de belangrijke sprekers is de Amerikaanse economisch historicus prof. Joel Mokyr, dit jaar winnaar van de prestigieuze Heineken-prijs van de KNAW.

Designgeschiedenis is een relatief jonge discipline, die onder meer raakvlakken heeft met economische geschiedenis, kunstgeschiedenis en techniekgeschiedenis. In 1977 werd designgeschiedenis als wetenschappelijke discipline geĂŻnstitutionaliseerd door de oprichting van de Design History Society, die onder meer het initiatief nam tot de organisatie van een jaarlijks wetenschappelijk congres, de DHS Conference. "Dit internationale congres, dat traditiegetrouw op Brits grondgebied werd gehouden, groeide al snel uit tot het internationale trefpunt bij uitstek van designhistorici uit de gehele wereld. De Faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft heeft dit jaar de eer om als eerste buitenlandse gastheer voor het congres te mogen optreden", vertelt organisator en TU-docent Timo de Rijk. Het congres zal een podium bieden aan 108 sprekers uit 22 landen (voor nadere informatie en het volledige programma zie www.io.tudelft.nl/dhs).

Het congres presenteert drie internationale keynote speakers. De eerste is de bekende economisch historicus Joel Mokyr (Northwestern University, VS). Een maand na het congres zal hij weer naar Nederland afreizen om de prestigieuze Heineken-prijs van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen in ontvangst te nemen.

De tweede keynote speaker is de techniekhistoricus professor Henry Petroski (Duke University, VS). Petroski verwierf grote bekendheid met zijn boeken The Pencil en The Evolution of Useful Things (1993). De derde keynotespeaker is professor Philip Steadman, Professor of Urban and Built Form Studies (University College, Londen).

Het congresthema is dit jaar op voorstel van De Rijk: Design & Evolution. "Vraagstukken uit de designgeschiedenis werden van oudsher beantwoord vanuit zeer verschillende invalshoeken die elk dikwijls een beperkt aantal aspecten van de historische ontwikkeling in de productvormgeving plausibel wisten te maken, maar die onderling maar al te vaak strijdig met elkaar leken te zijn. Soortgelijke problemen hadden zich eerder voorgedaan binnen een aantal oudere historische specialisaties, zoals de economische geschiedenis en de techniekgeschiedenis. In die vakgebieden werd aantoonbare vooruitgang geboekt door leentjebuur te spelen bij de evolutietheorie. Om die reden lijkt het op zijn minst de moeite waard om na te gaan of het mogelijk is om verschillende, onderling tegenstrijdige, deelverklaringen voor veranderingen in de productvormgeving met elkaar te integreren door het veranderingsproces in een evolutionair perspectief te plaatsen."

Nadere informatie:

Voor het gehele programma en aanvullende informatie kunt u kijken op: www.io.tudelft.nl/dhs

Indien u het congres als journalist wilt bijwonen en voor nadere informatie, kunt u contact opnemen met Carlita Kooman of Timo de Rijk: tel.: 015 278 6901, e-mail: dhs@io.tudelft.nl.