Gemeente Amsterdam



Wekelijkse naturalisatieceremonie in de Stopera

30 augustus 2006
-
Djoe Lan Tan

Vanaf oktober zijn gemeenten verplicht om een Naturalisatieceremonie te organiseren voor de Nieuwe Nederlanders. In Amsterdam vindt die ceremonie iedere week plaats in de Stopera.

Naturalisatiedag 24 augustus 2006 De ceremonie is ingevoerd op verzoek van de Tweede Kamer om bewust stil te staan bij de bijzondere betekenis van het Nederlanderschap. Sinds 1 januari 2006 zijn alle gemeenten verplicht om voor de nieuwe Nederlanders een ceremonie te organiseren. De eerst keer vond de ceremonie op 24 augustus plaats. Voor deze ceremonie gold nog geen aanwezigheidplicht.

Verplichte ceremonie voor 70 mensen per week

Vanaf 1 oktober 2006 zijn de nieuwe Nederlanders wel verplicht om te verschijnen.

In Amsterdam krijgen jaarlijks meer dan 3.500 inwoners de Nederlandse nationaliteit. De ceremonie wordt dan in Amsterdam wekelijks voor ongeveer 70 mensen georganiseerd. Het besluit over hun Nederlanderschap wordt tijdens de ceremonie op het Stadhuis uitgereikt.

Cadeau voor genaturaliseerden

Bij de wekelijkse ceremonie in Amsterdam krijgen de genaturaliseerden ook een cadeau: een porselein/Delfts Blauw object. Hoewel de objecten allemaal verschillend zijn, heeft ieder stuk wel ten minste één plastische kant, waaruit blijkt dat het deel uitmaakt van een groter geheel. Delfts blauwe stenen

Symbolisch gezien is dit `groter geheel' Amsterdam, maar ook letterlijk maakt het object onderdeel uit van een groter geheel, nl het kunstwerk van de Chinese kunstenaar Ni Haifeng. Dit kunstwerk staat iedere week bij de Naturalisatieceremonie.

Steen, hout en aardappels

Haifeng maakte voor de naturalisatieceremonie een installatie van steen, hout en aardappels, die samen de plattegrond van Amsterdam weergeven:

"Op een historische, grote, platte steen liggen een oud stuk hout, een moderne baksteen en verschillende kleine stenen. Op de baksteen en het hout liggen de kleine stenen in een vorm die vaag aan een huis doet denken. Een grote hoeveelheid aardappelen, die losjes op en om de grote steen zijn gelegd, vormen samen de kaart van Amsterdam. Alle gebruikte materialen zijn afkomstig uit Amsterdam. Zij dienen - letterlijk - uit dit land te komen. Naturalisatie cadeau Hout, steen en baksteen zijn essentiële elementen in dit drooggelegde land. Zij symboliseren de historische fundering van de stad, en het verdergaande sociale bouwwerk van vandaag. Door stenen van verschillende ouderdom te combineren vormen zij een metafoor voor de gelaagdheid van de tijd en de geschiedenis."