Productschap Margarine
30.08.2006
Nieuwe EU-regels voor additieven, enzymen en aroma's
De Europese Commissie heeft een aantal ontwerpverordeningen opgesteld
die moeten leiden tot harmonisatie in de wetgeving voor het gebruik
van additieven, enzymen en aroma's in de voedingsmiddelenindustrie.
Bestaande Europese regels worden herzien en aangepast aan de laatste
wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen. Bovendien
doorlopen additieven, enzymen en aroma's straks eenzelfde
toelatingsprocedure.
Additieven
Het voorstel heeft tot doel de wetgeving voor levensmiddelenadditieven
te vereenvoudigen door de beginselen, procedure en goedkeuringen in
een verordening samen te brengen. De positieve lijst van toegelaten
additieven wordt bijgewerkt, waarbij de EFSA de veiligheid van
additieven zal beoordelen. Bovendien is het voorstel om additieven die
geheel of gedeeltelijk uit genetisch gemodificeerde organismen bestaan
of daarmee zijn geproduceerd toe te laten volgens Verordening
1829/2003 inzake genetisch gemodificeerde levensmiddelen en
diervoeders.
Enzymen
Op dit moment bestaat nog geen Europese wetgeving voor enzymen in de
voeding en nationale richtlijnen hierover lopen sterk uiteen. Daarom
heeft de Europese Commissie een voorstel opgesteld voor Europese
regels ten aanzien van de beoordeling, toelating en controle op het
gebruik van enzymen in voedingsmiddelen. Er moet een positieve lijst
komen van alle enzymen die zijn toegestaan voor technische doeleinden,
gebaseerd op een wetenschappelijke beoordeling door de EFSA.
Bovendien stelt de EC voor regels op te stellen voor de etikettering
van enzymen die geen proceshulpstof zijn maar die in het eindproduct
nog een functie hebben. Enzymen met een technologische functie in het
eindproduct moeten met naam en functie (bijvoorbeeld stabilisator)
opgenomen worden in de ingrediƫntendeclaratie.
Aroma's
De EC stelt voor om ook de richtlijnen voor de verwerking van aroma's
(88/388/EEC) aan te passen aan nieuwe technische en wetenschappelijke
inzichten. Er komen duidelijkere regels voor bepaalde stoffen die niet
als zodanig aan levensmiddelen mogen worden toegevoegd, maar die van
nature aanwezig zijn in aroma's. Zo worden maximumgehalten van deze
stoffen voorgesteld voor een beperkt aantal voedingsmiddelen.
Definities voor aromastoffen en de bereiding en verwerking ervan
worden aangescherpt. Zo gaan voor het gebruik van de term 'natuurlijke
aromastof' duidelijkere regels gelden.
Toelatingsprocedure
In de ontwerpverordening wordt voorgesteld om voor additieven, enzymen
en aroma's een uniforme evaluatie- en toelatingsprocedure vast te
stellen. Deze procedure moet doeltreffend, verkort en transparant
zijn. Zo moet het gebruik van additieven in voedingsmiddelen nu nog
zowel door de Raad als door het Parlement worden goedgekeurd.
Voorgesteld wordt dat straks de Europese Commissie een positieve lijst
zal beheren, waarbij lidstaten inspraak hebben via het Standing
Committee on the Food Chain. Het Europees Parlement kan daar
vervolgens een eindoordeel over vellen. De toelatingsprocedure wordt
zo verkort.