Ingezonden persbericht
NIEUWE AMOERPANTERS Diergaarde Blijdorp
Na lang wachten kwamen er op 13 juli eindelijk twee nieuwe Amoerpanters naar Blijdorp. Het betreft een broer en zus, genaamd Albus en Missy, afkomstig uit een Engelse dierentuin. Albus zal te zijner tijd doorreizen naar een andere dierentuin, waarna Blijdorp alles op alles gaat zetten om jonge Amoerpanters te fokken van Missy en de al langer in de Diergaarde aanwezige Bogan. Die laatste is vanuit genetisch oogpunt een buitengewoon waardevolle vertegenwoordiger van zijn bijna uitgestorven ondersoort. Helaas is Bogan zich helemaal niet bewust van zijn verantwoordelijkheid; hij is zelfs een echte vrouwenhater gebleken!
Voor het stamboek is het wel heel belangrijk dat Bogan (bewust of onbewust) toch voor nageslacht zorgt en daar gaat Blijdorp de komende tijd aan werken. Voorlopig delen de nog jonge broer en zus nog het grote panterverblijf in Blijdorp. Om te voorkomen dat zij samen voor ongewenst nageslacht zorgen, is Missy tijdelijk aan de pil. Volgend jaar is zij oud genoeg om zelf jongen te krijgen. Als blijkt dat Bogan ook met dit vrouwtje niet op kan schieten, zal worden overwogen om kunstmatige inseminatie toe te passen. De Amoerpanter is de meest bedreigde kattenondersoort ter wereld. In het Amoergebied ten oosten van Siberië, zijn nog slechts circa dertig van deze zeldzame panters in leven.
JONGE TOKO TOEKAN
Op 3 augustus kwam er - na enkele jaren pauze - in Blijdorp weer eens een toko toekan uit het ei. Dat gebeurde in de broedmachine om de overlevingskansen van de bijzondere jonge vogel te vergroten. De jonge toekan wordt door de vogelverzorgers grootgebracht en groeit als kool. Hij (of zij?) is en door de Blijdorp-bezoekers goed te zien in de vogel-opfokruimte in de Rivièrahal.
De toko toekan is de grootste van alle 40 toekan-soorten en wordt daarom ook wel reuzentoekan genoemd. In het wild leven ze in Brazilië en de soort is gelukkig (nog) niet bedreigd in zijn voortbestaan. Ook in dierentuinen zijn toko toekans populaire gasten. Helaas is de voortplanting in dierentuinen nog altijd iets bijzonders. Daarom is Blijdorp extra blij met de jonge toekan!
GEZINSUITBREIDING BIJ DE KONINGSPINGUÏNS
Wie heel goed kijkt, kan met een beetje geluk in de prachtige groep koningspinguïns in het Oceanium een klein pinguïn-kuiken ontdekken.
Op 21 augustus kwam er in de broedmachine van Blijdorp een koningspinguïnnetje uit het ei. Omdat er binnen een grote pinguïngroep wel eens ruzie is, waardoor kostbare eieren kunnen sneuvelen, worden eieren meestal weggehaald en in de broedmachine gelegd. Ook in dit geval hadden de ouders, nadat het echte ei bij hen was weggehaald, rustig verder gebroed op een niet-van-echt-te-onderscheiden kunst-ei. De kleine pinguïn werd door de verzorgers zo snel mogelijk na uitkomst (uiteraard in ruil voor het kunst-ei) teruggeven aan de rechtmatige ouders. Die accepteerden hun kuiken zonder enige aarzeling en brengen hem nu voorbeeldig zelf groot.