Rijksuniversiteit Groningen


Grensgebieden van het recht

Datum: 30 augustus 2006

Theorieën over sociale rechtvaardigheid zijn vaak abstract en overstijgen het bijzondere en het alledaagse. Toch moeten zulke theorieën een antwoord geven op de vragen en dilemma's die vandaag de dag aan de orde zijn. Een van de meest invloedrijke manieren om over rechtvaardigheid na te denken is het gedachte-experiment van het sociale contract. Filosofen als Hobbes en Rousseau, en in de 20e eeuw John Rawls, probeerden hun ideeën over rechtvaardigheid te baseren op een theorie van een sociaal contract tussen min of meer gelijkwaardige partners. Op woensdag 30 augustus geeft filosofe, theologe en juriste Martha Nussbaum een lezing over deze vraagstukken.

In haar meeste recente boek Frontiers of Justice laat de beroemde Amerikaanse filosofe Martha Nussbaum zien dat zelfs Rawls' theorie over rechtvaardigheid mank gaat omdat die geen antwoord geeft hoe om te gaan met niet-gelijke partners. Ze stelt drie urgente problemen aan de orde waar sociale-contracttheorieen over zwijgen en zoekt een rijkere theorie van rechtvaardigheid. Hoe bijvoorbeeld kunnen we rechten - onderwijs, gezondheid, politieke rechten en vrijheden - geven aan (verstandelijk) gehandicapten? Hoe garanderen we rechtvaardigheid en een waardig leven voor alle wereldburgers, vooral aan migranten? En ten slotte, hoe laten we dieren onder de notie van rechtvaardigheid vallen?

Curriculum Vitae

Martha C. Nussbaum (1947) is filosoof, activist en feminist. Ze is net zo goed thuis in oude Griekse filosofie als in hedendaagse morele en politieke filosofie. Nussbaum heeft veel geschreven over de relatie tussen filosofie en literatuur, waarbij ze beargumenteert dat literatuur het beste medium is om de gevolgen van morele keuzes te onderzoeken. Ze is hoogleraar Recht en Ethiek aan de Universiteit van Chicago. Ze schreef oa. The Fragility of Goodness: Luck and Ethics in Greek Tragedy and Philosophy (1986), Love's Knowledge (1990, Nederlandse vertaling: Wat liefde weet), For Love of Country (1996), Cultivating Humanity: A Classical Defense of Reform in Liberal Education (1997), Sex and Social Justice (1998), Upheavals of Thought: The Intelligence of Emotions (2001,Nederlandse vertaling: Oplevingen van het Denken. Over de menselijke emoties) en Frontiers of Justice. Disability, Nationality, Species Membership (de Nederlandse vertaling verschijnt medio augustus onder de titel Grensgebieden van het recht). In Nederland werd Nussbaum vooral bekend door haar televisieoptreden in Wim Kayzers documentaire Van de schoonheid en de troost.

Datum en tijd

30 augustus 2006, 20.00 uur

Spreker

Martha C. Nussbaum (voertaal Engels)

Titel

Frontiers of Justice

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel 050 363 5462, www.rug.nl/studium U verandert van portal