Ingezonden persbericht


Er is een reden om goed na te denken voor u een pup neemt. Hij heet Keiko

We weten allemaal dat een pup een handvol werk meebrengt. Net als baby's moet je ze constant in de gaten houden, voeren, drinken geven, uitlaten, leren zindelijk te worden etc. Ook komt de fase dat ze tandjes krijgen en die gaan uitproberen op o.a. de meubels. Dan is er nog de rekening van de dierenarts die behoorlijk kan oplopen. Dit alles bij elkaar maakt het dan ook niet zo verwonderlijk dat zoveel jonge dieren op straat gedumpt worden, net zoals Keiko.

Voor dood achtergelaten

We ontvingen in het asiel bezoek van een Spaanse dame met een 'probleem'. Ze had een drie maanden oude pup bij zich compleet met hondenpaspoort en enting boekje. Ze vertelde dat ze een allergie had ontwikkeld waardoor ze niet tegen hondenharen kon en dus haar pup weg wilde doen. In de kennelruimten achter ons verblijf zaten op dat moment 93 dieren terwijl er slechts plek is voor 60 dieren. We konden het dier niet opnemen en gaven de dame tal van telefoon nummers en adressen van kennels op Tenerife. De volgende dag vond een medewerker op weg naar het asiel een tas met daarin de papieren van Keiko. Paspoort, vaccinatieboekje plus de adressen die ze gekregen had van ons. Maar van de pup zelf ontbrak ieder spoor. Een zoektocht werd gestart en na enige tijd vonden we het jonge diertje verscholen achter struiken. Hij zag er slecht uit en het bleek dat hij aangereden was door een wagen toen hij zijn vrouwtje volgde die hem gedumpt had en wegreed. Onderzoek bij de dierenarts leerde dat hij twee gebroken heupen had, een gebroken onderpoot en een gebroken achterpoot. Het werd een hele klus voor de dierenarts die diverse operaties heeft uitgevoerd om het diertje te redden en te helpen. De dierenarts nam contact op met de eigenaresse die kort daarna binnenkwam. Ze kreeg te horen dat de operaties en foto's een bedrag van 500 Euro kostten en aangezien ze de eigenaresse was van de hond Keiko werd haar verzocht de rekening te voldoen. Die kosten kon ze niet betalen gaf ze te kennen. Het alternatief was in laten slapen, maar dat wilde ze ook niet sprak ze met enorme schuldgevoellens.

Geen geld

Omdat ze het geld niet bezat keek ze naar ons. Is het dan verwonderlijk dat wij boos werden? Is het te rechtvaardigen dat mensen 'hun probleem' maar bij ons dumpen? De operatiekosten van 500 Euro betekenen ook een maand lang eten voor de overige dieren in het asiel. En Keiko? Natuurlijk hebben we hem geholpen en is de rekening betaald. Hij hersteld nu bij een van de vrijwilligers in huis en groeit daar op met liefde en genegenheid. Helaas is Keiko geen uniek geval. Zowel volwassen honden als pups en kittens worden gedumpt in het asiel na sluiting tijd. Als vuil worden ze weggegooid door hun 'baasjes'. Het is om soms gek van te worden en daarbij komt dat een budget planning hierdoor altijd weer anders uitkomt. Omdat een operatie met dergelijke kosten een maand lang eten vertegenwoordigd voor 93 dieren die ook rechten hebben.

Stichting Dierenhulp Venezuela zet zich al tien jaar in voor de talloze zwerfdieren in het buitenland. Uitgebreide informatie is te zien op www.dierenhulp.nl



Ingezonden persbericht