De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
ons kenmerk : VD. 2006/2299
datum : 30-08-2006
onderwerp : Openbaarmaking controlegegevens Voedsel en Waren
Autoriteit
bijlagen :
Geachte Voorzitter,
Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de
openbaarmaking van controlegegevens van de Voedsel en Waren Autoriteit
(VWA). Conform uw verzoek gaan wij in op de stand van zaken en op twee
met de Tweede Kamer besproken aspecten, namelijk zorgvuldigheid en het
wel of niet afbakenen van de openbaarmaking van die gegevens die
betrekking hebben op de (risico's voor de) voedselveiligheid.
Stand van zaken
Zoals met u op 15 en 30 maart 2006 besproken, start het traject van
openbaarmaking van controlegegevens van de VWA met voorbeelden uit de
drie deelsectoren die zijn genoemd in onze brief van 23 februari jl.
(Kamerstuk 26 991, nr. 138). De voorbereidingen daarvoor bij de VWA,
LNV en VWS zijn in volle gang.
Voor de cases 'verantwoord frituren in de horeca' en 'residuen van
bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit' worden sinds 1 juli
gegevens verzameld. De eerste gegevens van deze cases zullen vanaf 1
oktober 2006 op de website van de VWA worden gepubliceerd.
Voor de case 'HACCP in slachthuizen' start de verzameling van de
gegevens begin januari 2007, waarna de gegevens vervolgens vanaf april
2007 op de website verschijnen.
Voor de case 'verantwoord frituren in de horeca' zullen openbaar
worden gemaakt de bedrijfsnaam, locatie en datum van de controle, het
product, het onderwerp van de controle, de bevinding van de controle
(namelijk of al dan niet gebruik is gemaakt van vloeibaar frituurvet)
en de eventuele reactie van het betrokken bedrijf.
Voor de case 'residuen van bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit'
zijn de openbaar te maken gegevens de bedrijfsnaam, locatie, datum van
controle, het product, land van herkomst van het product, het
onderwerp van controle, de bevinding van de controle (namelijk of het
product al dan niet aan de geldende residunormen voldoet), de
eventuele reactie van het bedrijf en bij overschrijding van de norm de
soort residu, het geconstateerde gehalte daarvan, de geldende norm en
of de overschrijding wel of geen gevaar oplevert voor de
volksgezondheid.
Zoals afgesproken zal in de loop van 2007 een evaluatie plaatsvinden
van de resultaten van de cases. Op basis daarvan zal besloten worden
hoe de openbaarmaking van VWA-gegevens definitief vorm zal krijgen.
Hierbij zal met name aandacht zijn voor het juridisch kader, maar ook
bijvoorbeeld voor de periode van beschikbaarheid van de gegevens die
thans op drie jaar is gesteld.
Zorgvuldigheid
Een belangrijk aspect van de discussie over openbaarmaking is de
zorgvuldigheid waarmee de openbaarmaking wordt vormgegeven. Hiervoor
bestaan verschillende waarborgen.
In de eerste plaats krijgen bedrijven minimaal drie weken van tevoren
het besluit tot openbaarmaking met de openbaar te maken gegevens
toegestuurd. Tegen het besluit tot openbaarmaking kan iedere
belanghebbende bezwaar maken. Wat de bevindingen van de controle
betreft worden de bedrijven erop gewezen dat zij hun reactie op deze
bevindingen kenbaar kunnen maken. Wanneer publicatie plaatsvindt, zal
tegelijkertijd ook de reactie van het bedrijf op de bevindingen worden
gepubliceerd.
In de tweede plaats dient de eerste dataverzamelingsperiode van
ongeveer twee maanden (juli t/m begin september 2006) als waarborg om
te voorkomen dat er veel aandacht uit zou gaan naar het eerste bedrijf
dat met naam en toenaam op internet wordt geplaatst.
In de derde plaats zal de VWA ook achtergrondinformatie geven om
onvoldoende begrip of misbruik van gegevens te voorkomen. Deze
informatie bevat per case de algemene betekenis van de gegevens, de
context waarin die gegevens moeten worden beoordeeld, inclusief de
mogelijke risico's die met negatieve resultaten verbonden zijn,
alsmede uitleg over de wijze waarop controles en toezicht
plaatsvinden.
In de vierde plaats wordt er veel aandacht besteed aan communicatie.
Zo overlegt de VWA bij de voorbereiding en uitvoering veelvuldig met
betrokken partijen. Op de website van de VWA is nu al concrete
informatie te vinden over de openbaarmaking. Ook wordt aan betrokken
bedrijven een brief toegestuurd met een folder waarin de plannen nader
staan uitgelegd, of wordt de folder bij de inspectie overhandigd.
Tenslotte bestaan er juridische waarborgen. Zowel in de brief van 23
februari jl. als in het debat van 15 en 30 maart jl. hebben wij
aangegeven dat de huidige Wet openbaarheid van bestuur (Wob) voldoende
waarborgen biedt voor het openbaarmaken van controlegegevens van de
drie cases. Per geval zal een besluit over openbaarmaking worden
genomen. De in de Wob vervatte uitzonderingsgronden en beperkingen
zijn daarmee van toepassing, alsmede de rechtsbescherming in de zin
van de Algemene wet bestuursrecht. Beleidsregels voor de besluiten van
de cases worden één dezer dagen gepubliceerd in de Staatscourant. De
precieze invulling van deze beleidsregels voor de case 'HACCP in
slachthuizen' zal dit najaar volgen.
Afbakening
Beperking van openbaarmaking tot uitsluitend gegevens met betrekking
tot voedselveiligheidrisico's ligt om een aantal redenen niet voor de
hand. Zo is de VWA op basis van de Warenwet altijd al verplicht de
consumenten te informeren over incidenten waarbij de voedselveiligheid
direct in gevaar is. Bovendien heeft de VWA een breed takenpakket
waaronder het toezicht op veiligheid van waren (food en non-food) en
het voorkomen van misleiding van consumenten (claims en etikettering).
Dit wordt ook weerspiegeld in de drie cases. De case 'verantwoord
frituren in de horeca' heeft betrekking op misleiding van de consument
en gezonde voeding. Tenslotte vloeit de openbaarmaking voort uit de
rijksbrede kaderstellende visie op toezicht waarbij transparantie van
controlegegevens voor alle toezichthouders een belangrijk
aandachtspunt is.
De VWA zal alle bevindingen van de cases openbaar maken, ongeacht of
deze positief of negatief uitvallen. Wij willen dit nogmaals
benadrukken om de indruk te voorkomen dat openbaarmaking uitsluitend
zou gaan om waarschuwingen aan afnemers en consumenten voor onveilige
producten of onveilig voedsel of het aan de publieke schandpaal
nagelen van bedrijven.
De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,
dr. C.P. Veerman
De minister van Volksgezondheid, Welzijn
en Sport,
drs. J.F. Hoogervorst
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit