Gemeente Helden

Vleermuizen

Het Limburgse netwerk vleermuisklachten verwacht de komende dagen een piek aan vleermuismeldingen. Dit door de voorspelde zomerse periode.

Vleermuizen komen per ongeluk nog wel eens in de woonvertrekken terecht of mensen ontdekken dat er tientallen vleermuizen uit hun spouwmuur vliegen.

Afgelopen jaren werden in vergelijkbare periodes veel vleermuisklachten gemeld. In juni en juli werden toen nagenoeg dagelijks vleermuizenklachten gemeld. In elk Limburgs gemeentehuis is een meldpunt ingesteld dat, indien nodig, snel een vleermuiswerker naar de plaats van de melding gestuurd kan worden om de klacht ter plekke te verhelpen.

Het provinciedekkend netwerk van vleermuiswerkers fungeert sinds 1999 en handelde in de afgelopen zeven jaar 846 vleermuismeldingen af. Meer dan 18.000 vleermuizen werden geteld. Het afgelopen jaar werd 113 maal een beroep gedaan op de vleermuiswerkers. Dit blijkt uit het jaarverslag Vleermuisbescherming in Limburg 2005 van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL). In 54 gevallen ging het om kraamkolonies. Hier werden 2.103 vleermuizen aangetroffen. Het ging hier om de dwergvleermuis en de laatvlieger. Naast deze soorten werden er in andere gevallen ook nog andere soorten aangetroffen. De meest zeldzame hiervan is de ingekorven vleermuis. Ook werden de watervleermuis, grootoorvleermuis en rosse vleermuis gevonden.
Vleermuizen kunnen vaak jarenlang huizen bewonen zonder dat ze opgemerkt worden. Tijdens perioden met goed weer en snel oplopende temperatuur verraden vleermuizen hun aanwezigheid nogal eens. Zo kan een jong hulpbehoevend vleermuisje bij een buitenmuur de bewoner attent maken op de rest van de kraamkolonie die in de spouw huist. Soms komen vleermuizen per ongeluk in woonvertrekken terecht, waar ze dan niet meer uit kunnen. Voor al dit soort gevallen is het Limburgse netwerk ingesteld.

Via de gemeentelijke meldpunten kunnen zogenaamde vleermuiswerkers klachten of meldingen ter plekke afhandelen. Aan de huisbezoeken zijn voor de melder geen kosten verbonden. Vleermuizen maken overigens geen nesten en slepen ook geen nestmateriaal naar binnen. Ze hangen slechts in een spouwmuur of achter het dakbeschot waar ze gebruik maken van de beschutting, rust en warmte. Als insecteneters knagen ze ook niet aan hout. Kortom, er zijn ook mensen die er trots op zijn dat deze kwetsbare en daardoor beschermde dieren tijdelijk hun woning uitgekozen hebben.

Het project werd gefinancierd door de Provincie Limburg.

28-7-2006 09:54