Ingezonden persbericht


Kan minister Cees Veerman ook geiten melken?

Op woensdag 30 augustus gaat minister Cees Veerman de strijd aan met de Kamerleden Wien van den Brink (LPF) en Cees Jan Ormel (CDA), gedeputeerde van Noord-Brabant Paul Rüpp, ZLTO-voorman Antoon Vermeer en ZLTO-voorman Geitenhouderij Jan van Lokven. De wedstrijd 'Wie melkt het beste en snelste een geit' wordt rond 13.00 uur op het melkgeitenbedrijf van John en Marianne Kolsters in Middelbeers gehouden.

Amalthea viert dit jaar haar twintigjarig bestaan. Een jubileum dat ze niet ongemerkt voorbij wil laten gaan. Zeker niet nu de coöperatie zich ook met nieuwe producten op de markt gaat begeven (meer informatie hierover tijdens de wedstrijd geiten melken).

Voor een van de geitenhouders was een discussie in de Tweede Kamer, met daaruit voortvloeiend een artikel in de Boerderij onder de kop 'Wedstrijd politiek handmelken', aanleiding minister Veerman uit te nodigen bij de viering van het twintigjarig bestaan van de coöperatie. Of Veerman de kunst van het geiten melken verstaat, zal 30 augustus blijken.

Maar er is meer in deze innovatieve sector gaande. Elektronische identificatie en registratie gaat draaien; de pilot 'Elektronische dierherkenning' (IDR) bij geiten en schapen loopt eind dit jaar af en de diergezondheid komt - met de oprichting van de landelijke vakgroep Geitenhouderij - ook op een steeds hoger plan te staan.

Amalthea nodigt u woensdag 30 augustus om 12.15 uur van harte uit voor een bezoek aan het geitenbedrijf van de familie Kolsters, Putstraat 16 in Middelbeers, en voor het bijwonen van de wedstrijd 'Politiek handmelken'. De routebeschrijving is toegevoegd en Amalthea zorgt voor beschermende kleding.

Amalthea is de belangrijkste leverancier van melk voor de productie van Chevagne, een milde geitenkaas van Campina. De coöperatie is ook de exclusieve leverancier van melk voor de grootste Europese producent van geitenfeta, de firma Ozgazi uit Etten-Leur.

Amalthea heeft zeventig leden, waarvan drie een ecologisch bedrijf hebben. Samen produceren ze ongeveer 37 miljoen kilo melk. De gemiddelde productie per bedrijf is 550.000 liter op jaarbasis. Het aantal dieren per bedrijf ligt gemiddeld op circa 600. Alle bedrijven zijn gecertificeerd voor het kwaliteitsborgingssysteem KwaliGeit en nemen deel aan diverse diergezondheidsprogramma's. Voor het transport van rauwe en behandelde geitenmelk bezit Amalthea sinds juli 2004 een procescertificaat.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Noordman, voorzitter Amalthea, 0031(0)6 13014018 of met Jos van Wegen, interim directeur coöperatiezaken Amalthea, 0031(0)13 5836274.

Routebeschrijving Putstraat 16 Middelbeers

Komende vanaf Den Bosch en Breda
N65 / A58 naar Tilburg
Afslag 10 - Hilvarenbeek aanhouden
N269 - na 5 km op rotonde tweede afslag richtingHilvarenbeek N269 - na 2 km afslag Diessen
N395 / N621 - na 1.5 km op rotonde eerste afslag richting Diessen N395 / N621 - na ca 5,5 km schuin links de Putstraat in Links aanhouden
Na 175 m treft u aan uw rechterhand Putstraat 16 aan.

Komende vanuit Eindhoven
A58 naar Tilburg
Afslag 8 Oirschot - richting Hilvarenbeek aanhouden N395 / N621 - Hilvarenbeek aanhouden
In Middelbeers Hilvarenbeek aanhouden
N395 - op rotonde tweede afslag (Hoogdijk) richting Hilvarenbeek Na ca. 1 km rechtsaf de Putstraat in
Links aanhouden
Na 175 m treft u aan uw rechterhand Putstraat 16 aan.

---- --