Universiteit van Tilburg 3 augustus 2006

Wim T. Schippers gasthoogleraar op Universiteit van Tilburg

Vanaf 30 augustus zal Wim T. Schippers gedurende een semester optreden als Leonardohoogleraar, een wisselleerstoel van de Faculteit Communicatie en Cultuur van de Universiteit van Tilburg. Schippers zal in dat kader het college Wetenschap is geen kunst maar wel cultuur verzorgen. Eerdere Leonardo-hoogleraren waren Hugo Brandt Corstius, Rutger Kopland, Ted van Lieshout, Jan Terlouw en Leo Vroman.

Wim T. Schippers (1942) is een alleskunner die onder meer beeldend kunstenaar is, schrijver met opmerkelijke taalvondsten, theatermaker en bedenker van spraakmakende radio- en televisieprogramma's als We zijn weer thuis en de Fred Haché Show. Wim T. Schippers presenteerde een aantal jaren de Nationale Wetenschapsquiz, bij het grote publiek is hij vooral bekend als de stem van Ernie in Sesamstraat.

Schippers is van huis uit kunstenaar, op een tegendraadse manier. Artistiek Nederland was in de vroege jaren zestig net wat bekomen van de heftige schilderkunst van Cobra en de zwaarwichtige abstract expressionisten uit Amerika toen de jonge twintiger Schippers als kunstdaad een flesje frisdrank in de zee goot. A-dynamische kunst noemde hij het, in de geest van Marcel Duchamp, de eerste grote ontregelaar in de hedendaagse kunst. De a-dynamische kunst kenmerkte zich onder meer door in de woorden van de bedenkers - 'waarachtige oninteressantie', 'stijlloosheid' en 'slapte'. Het bestrijken met pindakaas van een galerievloer in 1969 was een ultiem voorbeeld daarvan.

Wim T. Schippers verlegde alras zijn werkterrein naar de TV, waar hij de geestelijke vader werd van figuren als Barend Servet, Sjef van Oekel en Jacques Plafond. In die programma's toonde Schippers zich tevens een belangrijk taalvernieuwer: het Nederlands leerde begrippen kennen als 'Jammer maar helaas' en woorden als 'gekte' en 'pollens'. Over dat laatste zei Schippers ooit:"Pollens, zo'n woord wil ik introduceren om het een betekenis te geven. Het komt uit een Latijns woordenboek en betekent zoiets als talrijk of krachtig je geeft ermee aan dat een woord ook maar wat klanken zijn waarvan de betekenis is ingevuld De mensen gebruiken de taal magisch hoor, vooral als ze het over God hebben, en dat is toch ook maar een klankje waar een afspraak aan verbonden is. Ik vind het leuk om die afspraakjes te ondergraven, te laten zien dat niks moet."

De Leonardo-wisselleerstoel wordt jaarlijks bekleed door een 'spraakmakende' gastdocent. Waar andere letterenfaculteiten het fenomeen kennen van de writer in residence, de gastcriticus of de podiumkunstenaar, kiest de Tilburgse faculteit voor gastdocenten die op meerdere terreinen werkzaam zijn: de dichter-bioloog, de taalkundige-mathematicus-columnist, de filosoof-romancier of de dichter-psychiater; de eigentijdse uomo universale.

Schippers over de cursus:
Inzicht proberen te krijgen in wat je beweegt, dat staat centraal in de cursus. Waarom wil je dit doen en dat worden, weet je dat wel zeker en hoe word je wijs uit het aanbod van mogelijkheden daartoe? Veel weten over weinig of weinig over veel? Of iets daartussenin? Het ene doen en het andere niet laten? Kennis nemen van zaken die je niet wilt weten?
Waarom hebben mensen zoveel spullen nodig? Is het einde zoek? Punten verzamelen met meedoen aan een wekelijkse interdisciplinaire praatbijeenkomst met stokpaardjes berijden, raadsels oproepen, vragen verzinnen en antwoorden bedenken.
Bijbehorende excursies, zoekopdrachten en verslaggeving.

Noot voor de pers
Het keuzevak van Wim T. Schippers start woensdag 30 augustus en is toegankelijk voor studenten van de faculteiten Communicatie en Cultuur, Wijsbegeerte en Theologie en Religiewetenschappen. Meer informatie over de Leonardo-wisselleerstoel: 013 466 2614, contactpersoon: Annelieke Koster, e-mail: fcc@uvt.nl.

UvT Persbericht