NMBS

NMBS-Holding investeert 10 miljoen euro in videobewaking

29/08/2006

1500 bijkomende cameras in de Belgische stations

De Raad van Bestuur van de NMBS-Holding heeft een investering van 10 miljoen euro goedgekeurd. Met dit bedrag zal een 50 tal stations worden uitgerust met cameras. In totaal zullen 1500 cameras geplaatst worden. Daarnaast komt er een nationale controlekamer. De cameras zullen de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de klanten en het personeel verder verhogen.

Tussen eind 2006 en 2010 zal een 1.500-tal bijkomende cameras worden geïnstalleerd in 51 stations. Daarnaast zullen er ook bijkomende cameras worden geplaatst in andere gebouwen van de NMBS-Groep. Dit project moet toelaten om de veiligheid en het veiligheidsgevoel verder te verhogen. Het past in de veiligheidspolitiek van de federale regering en van de NMBS-Groep.

In 2006 werd met het station van Ottignies als proefproject praktische ervaring rond camerabewaking opgebouwd. Op basis van deze ervaring werd het lastenboek uitgeschreven.

Rekening houdend met de specifieke omgevingsfactoren zullen de camera's voornamelijk gebruikt worden voor de herkenning van bepaalde individuen met minder goede bedoelingen, de ruimtelijke observatie van de publieke zones en als hulpmiddel bij inbraak- of brandalarm.

Vanaf 2007 worden volgende 18 stations uitgerust met bijkomende camerabewaking: Braine LAlleud, Brugge, Brussel-Centraal, Brussel-Congres, Brussel-Noord, Brussel-Zuid, Brussel-Luxemburg, Charleroi-Sud, Dendermonde, Gent-Sint-Pieters, Halle, Liège-Guillemins, Mechelen, Namur, Nivelles, Soignies, Verviers-Central en Vilvoorde. De andere 33 stations zullen worden uitgerust in de periode 2008-2010.

Tegen begin 2007 zal bovendien in Brussel een nationale controlekamer worden gebouwd. Daar zullen de operatoren van B-Security, de bewakingsdienst van de NMBS-Groep, centraal de veiligheidsalarmen en camerabeelden bekijken en behandelen. Verder is er de mogelijkheid voorzien om in de controlekamer een crisiscentrum te installeren in geval van zware incidenten of grote gebeurtenissen.

Ook meer veiligheidsmensen op het terrein
Securail, de veiligheidsdienst van de NMBS-Groep, zal bovendien versterkt worden met 50 bijkomende personeelsleden. Zij zullen worden ingezet in de treinen en in bepaalde gevoelige stations.

Het aantal personeelsleden bij de veiligheids- en bewakingsdienst van de spoorwegen verhoogt zo van ongeveer 160 mensen in 1999 tot meer dan 400 tegen 2007.

""