Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


Nieuwsoverzicht

De Persgroep onthoofdt De Morgen

De Persgroep herschikt zichzelf. De drie bestaande 'business units' Aurex (uitgever van Het Laatste Nieuws), Magnet (uitgever van de magazines) en De Morgen (uitgever van de gelijknamige krant) worden geïntegreerd in een nieuw bedrijf dat onder leiding komt van een zeskoppig directiecomité. De directeur van De Morgen, Wim Coessens, wordt bedankt voor bewezen diensten.

De reorganisatie slaat dus enkel op de honderdprocent eigen uitgeefbedrijven van De Persgroep, niet op de VMMa en ook niet op de nieuwe drukkerij in Lokeren. Het nieuw opgerichte bedrijf, De Persgroep Publishing geheten, zal worden geleid door Rudy Bertels, totnogtoe de algemeen directeur van Aurex (Het Laatste Nieuws). Hij krijgt nog vijf directeurs naast zich, onder wie Jaak Smeets, die verantwoordelijk wordt voor alle redactionele aangelegenheden van de betrokken titels, en Koen Clement (ex-Magnet), die HR en personeelszaken onder zich krijgt.

Dit zeskoppige directiecomité zal voortaan alle printuitgaven beheren. Ook het personeelsbeleid, de marketing en verkoopstrategieën en de advertentiewerving zullen in Kobbegem worden uitgemaakt. Zo rijst de vraag of er dan ook een gemeenschappelijke CAO komt voor het volledige 870-koppig grote personeel?

De reorganisatie kost alvast het hoofd aan Wim Coessens, de algemeen directeur van NV De Morgen. Hij kreeg twee weken geleden te horen dat voor hem met ingang van 1 september geen plaats is in de nieuwe groep. Nog belangrijker is dat de NV De Morgen as such nu helemaal verdwijnt en opgaat in De Persgroep. Tussen het management in Kobbegem en de (hoofd)redactie van de krant bestaat nu geen enkele buffer meer.

Een cruciale vraag is dan ook welke plannen De Persgroep nog in het vet heeft liggen op het niveau van de redacties. Dienaangaande bliezen verantwoordelijken van het bedrijf de voorbije dagen warm en koud. Enerzijds heette het dat "aan de onafhankelijkheid van de betrokken redacties niet wordt getornd". Zo worden geen redacties in elkaar geschoven zoals bij de VUM is gebeurd, werd gezegd. Anderzijds viel ook te horen dat "redactionele synergieën niet worden uitgesloten, op voorwaarde dat de redacties daarmee akkoord zouden gaan"...

Bij De Morgen wordt dan ook meer dan ooit de nood gevoeld aan een performant redactiestatuut, dat alsnog een dam kan opwerpen tussen de (hoofd)redactie en het management in Kobbegem. De Morgen beschikt wel over een document, waarin bijvoorbeeld ook de oprichting van een Redactieraad is voorzien, maar dat bleef de voorbije jaren dode letter. Overigens krijgen ook een krant als Het Laatste Nieuws en de magazines van De Persgroep meer en meer baat bij stevige redactiestatuten, die hun redactionele eigenheid kunnen vrijwaren. Een probleem in dit verband is dat De Persgroep allerminst positief staat tegenover dergelijke regelingen, omdat ze de ondernemingsvrijheid te veel aan banden zouden leggen.

Bij de reorganisatie is tot nader order geen sprake van saneringen of personeelsafvloeiingen. De Persgroep erkent zelfs dat het bedrijf het al bij al goed doet, maar wijst tegelijk op de nieuwe uitdagingen waarvoor de mediasector staat. In het bijzonder internet en de gratis kranten brengen ons in woelige mediatijden, wordt gezegd.

De Persgroeptop plant op woensdag 29 augustus een rondgang langs de redacties van De Morgen, Magnet en Aurex om de operatie officieel uit de doeken te doen. Op dinsdag was er al een ondernemingsraad bij De Morgen, waarop directeur Wim Coessens zijn ontslag bekendmaakte. Veel journalisten en redactiemedewerkers zijn in elk geval gedegouteerd over de brutale wijze waarop De Persgroep haar plannen doordramt en met name het eertijds onafhankelijke dagblad De Morgen onthoofdt.

Pol Deltour (foto: Bert Van Den Broucke, Photo News)