LTO Noord


Blauwtong: verdere versoepelingen

Virus afkomstig uit ander werelddeel

Na overleg in Brussel op 28 augustus staat er weer een aantal versoepelingen van de maatregelen voor de bestrijding van blauwtong aan te komen. Zo staat de EU Nederland toe dat herkauwers afkomstig uit de 20-km zone in Zuid-Limburg weer geslacht kunnen worden, zowel in als buiten de 20-km zone. Bovendien wordt het gebied met extra toezicht (de "150 km zone") iets verkleind, waardoor o.a. een deel van Zeeland en Zuid-Holland buiten de 150-km zone komt te liggen.

De EU is maandagmiddag 28 augustus ook akkoord gegaan met de export door Nederland van sperma, embryo's en eicellen vanuit heel Nederland, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De belangrijkste is dat het donordier na 28 dagen na verzameling van het materiaal vrijgetest moet zijn van bluetongue. Dit is volgens de richtlijnen van de werelddiergezondheidsorganisatie OIE.

De versoepelingen gaan mogelijk woensdag 30 augustus in, afhankelijk van de snelheid waarmee EU en LNV hun teksten gereed hebben.

LTO vraagt aandacht van het ministerie van LNV voor het grote aantal veehouders in Zuid-Limburg dat problemen heeft met het verplichte, nachtelijke opstallen van herkauwers. In Duitsland mogen veehouders kiezen tussen opstallen of gebruik van middelen ter bescherming van herkauwers tegen knutten. Waarbij de Duitse rundveehouders ook nog eens beschikken over het middel Butox 7,5 Pour-On en hun Nederlandse collega's niet. LTO dringt dan ook aan op toelating van dat middel voor gebruik in de rundveehouderij. Schapen- en geitenhouders mogen het middel reeds gebruiken.

Het aantal besmettingen met blauwtong bedroeg maandagavond 28 augustus bijna 100, waarvan 28 in Nederland, 46 in België en 38 in Duitsland, alle in een relatief klein gebied rondom Maastricht-Kerkrade-Aken. Er is het afgelopen weekend (26-27 augustus) in Duitsland en België sprake geweest van een forse toename van de blauwtonggevallen. In Nederland zijn de meeste besmettingen op bedrijven met schapen (18). In Duitsland zijn echter vooral rundveehouderijen besmet, namelijk 34. In België zijn 36 rundveehouderbedrijven besmet. Doordat er in België ook enkele besmettingen zijn in de provincie Luxemburg en Waals Brabant, is de "20-km zone" in België flink uitgedijd in de richting van Leuven en Hasselt.

Volgens het EU-referentielaboratorium voor blauwtong in het dorpje Pirbright, nabij Londen, is het blauwtongvirus van een type dat nog nooit eerder in Europa gevonden is. Er zijn 24 virustypen en tot nu toe waren in Zuid-Europa alleen de typen 1, 2, 4, 9 en 16 gevonden. Het blauwtongvirus dat nu heeft toegeslagen zou type 8 zijn. Dit type komt ook voor in Afrika beneden de evenaar, maar ook op andere continenten in de (subtropen). Het is onduidelijk hoe dit virustype in Europa beland is.

Klaas Johan Osinga, dinsdag 29 augustus 2006