Radboud Universiteit Nijmegen


Opleving studie Duits gevolg van weloverwogen acties

De studie Duits wint weer aan populariteit. Dit jaar hebben zich landelijk al 24 studenten meer gemeld dan het vorig jaar, zo meldde de Volkskrant, waarmee het aantal vooraanmeldingen komt op 78. Acht van die extra studenten, oftewel een derde, gaat Duits in Nijmegen doen. Geen toeval maar gevolg van doelbewust beleid en weloverwogen acties. Het aantal vooraanmeldingen voor de Nijmeegse opleiding bedraagt nu 18.

In dagblad De Gelderlander zegt Paul Sars, Nijmeegse hoogleraar Duitslandstudies en decaan van de Letterenfaculteit, dat de aandacht voor Duitsland rond het WK Voetbal mogelijk een belangrijke impuls heeft gegeven voor de populariteit van de studie. Niet onbelangrijk lijkt ook het beleid van zijn Letterenfaculteit. Zelf staat hij al sinds zijn aantreden in 2004 op de bres om meer studenten te interesseren voor de opleiding Duits. Herhaalde malen vroeg hij aandacht voor de economische gevolgen van de tanende belangstelling voor het Duits: Nederland laat jaarlijks zeven miljard euro liggen door een gebrekkige beheersing van deze taal.

Vervolgens is in Nijmegen onder aanvoering van Sars het onderwijsprogramma drastisch opgeschud, vernieuwd, geïntensiveerd én beter afgestemd op de economische, culturele en maatschappelijke behoeften. Alles met het doel om meer studenten te interesseren voor een opleiding Duits en ervoor te zorgen dat de kennis over de Duitse taal en cultuur in ons land toeneemt, in het belang van de export- en handelscontacten. Belangrijke elementen in de onderwijsvernieuwing:
* buitenlandervaring in het eerste jaar door het volgen van een serie colleges bij aan een Duitse universiteit (inzet pendelbus) en een meerdaagse excursie naar Berlijn;

* kennis van de Euregio, zowel cultuurhistorisch als economisch;
* grensoverschrijdende samenwerking met de universiteiten en het midden- en kleinbedrijf waar studenten stages kunnen volgen.

De Nijmeegse opleiding Duits voorziet zowel in een studiemogelijkheid voor taal en cultuur als voor bilaterale betrekkingen (Duitslandstudies). Bij de intensivering van het programma zag de faculteit mogelijkheden om de kansen beter te benutten. De ligging aan de Duitse grens, met grote steden op bereisbare afstand, vraagt om regelmatige excursies. De samenwerkingsovereenkomst van de Radboud Universiteit met de partneruniversiteiten van Duisburg-Esssen en van Münster maakt de uitwisseling van studenten en docenten mogelijk. Door gebruik van een pendelbus kunnen studenten een uur later in Duisburg-Essen colleges volgen.

In het kader van de Nijmeegse Summer University organiseert Sars deze week een masterclass Deutschland und seine Nachbarn. Gastdocenten uit Krakau, Munster, Leuven en Nijmegen en studenten uit Polen, Hongarije, Duitsland en Nederland, vergelijken de verhouding tussen Duitsland en Nederland, en Duitsland en Polen.