Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
Hoevelaken, 29 augustus 2006

'Geen éénmansactie, maar start van nieuw platform'

Vrijzinnig liberaal Norbert Klein verlaat VVD

Vooraanstaand VVD-lid Norbert Klein heeft na 26 jaar zijn partijlidmaatschap opgezegd. Aanleiding is het gisteren gepubliceerde nieuwe verkiezingsprogramma van de VVD. Norbert Klein was voor de VVD lid van de gemeenteraad Nijmegen, lid provinciale staten Gelderland en partijbestuurder (Kamercentrale, Hoofdbestuur, Afdelingsvoorzitter). Vanaf 2003 is hij coördinator van de Liberale Stroomgroep, een discussiegroep van vrijzinnig liberalen binnen de VVD.

In zijn brief aan de huidige partijvoorzitter Jan van Zanen constateert Klein dat vanaf de verkiezingen in 2002 binnen de VVD steeds meer rechts-populistische standpunten zijn ingenomen, die volgens hem geen recht doen aan de principiële vrijzinnig liberale uitgangspunten van vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, gelijkwaardigheid en sociale gerechtigheid. Ondanks de eigen bijdragen aan de interne partijdiscussie blijkt de vrijzinnig liberale stroming binnen de VVD geen aansluiting meer te hebben met de huidige VVD. Het gisteren gepresenteerde VVD-verkiezingsprogramma biedt ook geen enkele reden meer om als vrijzinnig liberaal zich thuis te voelen bij de VVD, aldus Klein.

Uit de volgens hem 'bedroevend rechts-populistische, conservatief liberale koers in het VVD-verkiezingsprogramma' haalt Norbert Klein de volgende punten aan:
- Individualisme zonder sociaal verantwoordelijkheidsbesef, waarbij het eigen belang voorop staat.
- Doorgeschoten marktdenken, wat ten koste gaat van een juiste balans tussen overheid, markt en maatschappelijk middenveld.
- "Plat op de portemonnee"-denken, met "goedkope" belastingverlagingen en het heilig verklaren van de hypotheekrente-aftrek.
- Inspelen op angstgevoelens met "orde en gezag"-retoriek, waardoor de rechtsstaat onder druk gezet wordt.
- Ondermijning van onze representatieve, liberale democratie door populistische voorstellen.

Nieuw platform
De actie van Norbert Klein volgt op de brief van Jozias van Aartsen aan Mark Rutte, vorige week, waarin eerstgenoemde heeft laten weten zich niet langer beschikbaar te stellen als kandidaat voor de Tweede Kamer. 'Mijn opzegging als VVD-lid staat niet op zichzelf en is geenszins een éénmansactie', verklaart Klein. 'Er zijn op dit moment vele contacten tussen VVD-ers, voormalig JOVD-ers, oud-partijleden maar ook personen afkomstig van andere partijen, om te zien of we onze krachten kunnen bundelen en het schrijnend vacuüm dat aan de linkervleugel van de VVD ontstaan is, kunnen opvullen. Samen willen we een eigen weg inslaan en een nieuw platform voor vrijzinnig liberalen opbouwen. Wij nodigen iedereen die zich hierdoor aangesproken voelt uit om hierin mee te denken.' Of dit zal leiden tot een nieuwe partij die aan de komende verkiezingen zal meedoen, hangt af van de respons de komende tijd van vrijzinnig liberalen. Meer informatie is te vinden op www.liberalen.info.

Noot voor de redactie (Niet voor publicatie)


1. Neem voor meer informatie of interviews contact op met Norbert Klein, M: 06 52068400 E: norbertklein@liberalen.info


2. Als bijlagen zijn meegestuurd:


1. Opzeggingsbrief Norbert Klein aan Jan van Zanen


2. Persbericht VVD-ers dagen Mark Rutte uit van 21/03/06


3. Oproep aan Mark Rutte van 21/03/06.

---- --
Aan VVD Hoofdbestuur
T.a.v. de heer mr. J. van Zanen Postbus 30836

2500 GV Den Haag

Hoevelaken, 29 augustus 2006

Betreft: opzegging lidmaatschap

Geacht Hoofdbestuur, beste Jan,

Vanaf het begin van mijn lidmaatschap van de VVD in 1980 heb ik mij ingezet om het liberaal gedachtegoed van de VVD inhoud te geven. Eerst als gemeenteraadslid in Nijmegen en secretaris-politiek in het bestuur van de Kamercentrale Gelderland, daarna heb ik als lid van de partijraad en als lid van het Hoofdbestuur aan mijn betrokkenheid invulling gegeven. Ook tijdens mijn 12-jarig lidmaatschap van de Provinciale Staten in Gelderland heb ik tot 2003 aan de liberale politiek bijgedragen.

Vanaf de verkiezingen in 2002 zijn er binnen de VVD steeds meer rechts populistische standpunten in genomen, die volgens mij geen recht doen aan de principiële vrijzinnig liberale uitgangspunten van vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, gelijkwaardigheid en sociale gerechtigheid. Met de verkiezingen in 2003 is dit nog extra versterkt door het fortuynistisch gedachtegoed naar VVD-standpunten te vertalen. Zoals je weet, ben ik daarom vanaf eind 2003 bezig om vrijzinnig liberalen een platform, de Liberale Stroomgroep, te geven om zo constructief een tegenwicht te kunnen bieden. Ik wijs in dat verband naar onze bijdrage voor het Liberaal Manifest 2005 en een vrijzinnig liberale toetsing van de kandidaat-lijsttrekkers afgelopen voorjaar. Helaas heb ik moeten constateren, dat dit roeien tegen de stroom in betekent.

Ik heb dan ook geconcludeerd dat het nieuwe verkiezingsprogramma toetssteen voor het continueren van mijn VVD-lidmaatschap zou moeten zijn. Natuurlijk bevat dit nieuwe programma losse punten waar ik mij in kan vinden, maar het belangrijkste is de koers die feitelijk in het programma uitgezet wordt. En die koers is bedroevend rechts populistisch, conservatief liberaal geworden.
- Gekozen wordt voor een individualisme zonder sociaal verantwoordelijkheidsbesef, waarbij het eigen belang voorop staat.
- Het doorgeschoten marktdenken wordt voortgezet wat ten koste gaat van een juiste balans tussen overheid, markt en maatschappelijk middenveld.
- Het "plat op de portemonnee"-denken wordt voortgezet met "goedkope" belastingverlagingen en het heilig verklaren van de hypotheekrente-aftrek.
- Inspelen op angstgevoelens met "orde en gezag"-retoriek, waardoor de rechtsstaat onder druk gezet wordt.
- Onze representatieve, liberale democratie wordt door populistische voorstellen ondermijnd.

Uiteraard is het nog aan de leden van de VVD om te bepalen of de huidige rechts populistische richting in het concept-programma uitgevoerd zal worden. Om twee redenen verwacht ik weinig veranderingen. Ten eerste ga ik er vanuit dit concept-programma de volledige steun van de opstellers en hun adviseurs, waaronder Mark Rutte zal hebben. Fundamentele verschillen zullen dan weggewerkt worden met het beroep op het belang van eenheid in de partij. Ten tweede bestaat er, zoals ook vorige week door Jozias van Aartsen aangegeven, een heersende stroming die hier niet alleen van harte achter staat, maar tevens initiatieven van de oud VVD-leden Pastors en Wilders vanuit electoraal oogpunt in de kiem wil laten smoren door de ideeën die bij hen leven VVD-eigen te maken.

Mijn analyse heeft er dan ook toe geleid, dat ik binnen de VVD geen ruimte meer zie om op een positieve wijze vrijzinnig liberaal gedachtegoed in te brengen. Hierbij zeg ik dan ook per direct mijn lidmaatschap van de VVD op.

Ik dank jou en met jou vele andere liberale VVD-ers voor de persoonlijk goede verstandhouding de afgelopen jaren.

Met vriendelijke groet

Norbert Klein

---- --
P E R S B E R I C H T

Hoevelaken, 21 maart 2006

VVD-leden dagen Mark Rutte uit:
Mark, kies voor een écht liberale VVD!

De Liberale Stroomgroep, een onafhankelijke groep van sociaal-liberalen betrokken bij de VVD, daagt kandidaat-lijsttrekker Mark Rutte uit om te kiezen voor wat zij een écht liberale VVD noemen. In een brief, die vandaag via de media openbaar wordt gemaakt, wordt Rutte opgeroepen om afstand te nemen van de klassiek liberale denkbeelden die binnen de partij sinds enkele jaren overheersen. Vele actieve VVD-ers ondertekenen de oproep.

'Duidelijkheid, weten waar de VVD voor staat, is cruciaal in de politiek. Daarom moet een kandidaat-lijsttrekker zijn of haar keuze ook helder maken. De leden kunnen dan tenminste echt kiezen', aldus Norbert Klein, woordvoerder van de Liberale Stroomgroep. 'Tot nu toe heeft Mark Rutte geen kleur bekend. In zijn presentatie aan de leden op 9 maart jl. heeft hij aangegeven geen verschil te zien tussen hem en VVD-kamerleden als Hans van Balen en Jozias van Aartsen, die de klassiek liberale richting volgen. De Liberale Stroomgroep wil van hem nu een duidelijke stellingname.'

De oproep van de Liberale Stroomgroep aan Mark Rutte volgt kort na de bijeenkomst van de toekomstgerichte liberalen op 16 maart jl., waarin de koers van de VVD in relatie tot het verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen werd besproken. De Liberale Stroomgroep verwijt de huidige kamerfractie de afgelopen jaren te veel naar rechts te zijn afgezwenkt met onder andere 'moralistisch staatsdenken' en 'doorgeschoten geloof in marktwerking' als gevolg. Zij pleit voor een sociaal-liberale koers, waarin de ontplooiing en eigen verantwoordelijkheid van het individu centraal staan, maar waarin de overheid tegelijkertijd opkomt voor degenen die de eigen verantwoordelijkheid niet kunnen nemen of waarmaken. Beide uitgangspunten vormen de basis van de VVD, maar de laatste jaren is voor het laatste volgens de leden van de Liberale Stroomgroep te weinig aandacht geweest.

'Een echt liberale VVD hoeft zich niet af te zetten tegen welke partij dan ook maar kiest voor haar eigen sociale liberale wortels. Alleen zo wordt de VVD echt een volkspartij voor iedereen die deze keuze ondersteunt', aldus de tekst uit de aan Mark Rutte gerichte oproep.

Met het openbaar maken van de brief beoogt de Liberale Stroomgroep aan de publieke discussie over de koers van de VVD ook publiekelijk bij te dragen.

Noot voor de redactie (