Ingezonden persbericht
Eindelijk aandacht voor Gezinsbeleid
Hoe Rotterdam de gezinsvriendelijkheid aanpakt met concrete actieplannen
Ouders willen meer aandacht voor gezinsbeleid. In gemeenten komt al wel meer aandacht voor jeugdbeleid. Er worden zelfs wethouders Jeugd aangesteld. Maar gezinsvriendelijkheid omvat voor ouders veel meer aspecten. Dit blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Gezinsraad, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Rotterdam. Uit dit onderzoek komt naar voren dat niet één gezinsbeleid voldoet maar dat maatwerk moet worden geboden. In een Gezinsparlement in het stadhuis van Rotterdam zijn ouders gisteravond met Rotterdamse politici in debat gegaan over de veiligheid voor kinderen, activiteiten voor jongeren en concrete actieplannen voor gezinsvriendelijke wijken. Met de uitkomsten gaat de gemeente Rotterdam aan de slag om de stad/wijken gezinsvriendelijker te maken.
In het kader van het 100-dagen programma van het College van Rotterdam heeft de Gezinsraad een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de gezinsvriendelijkheid in 3 Rotterdamse wijken. Het gaat om de wijken: Liskwartier, Nieuw-Engeland/Digna Johannapolder en Pendrecht. In de interviews geven ouders aan wat goed is aan hun buurt, wat beter kan en of de buurt voldoende biedt om er te willen blijven wonen.
Op maandag 28 augustus is tijdens een Gezinsparlement in het stadhuis van Rotterdam gesproken over de eerste uitkomsten van het onderoek. Tijdens het Gezinsparlement zijn ouders in debat gegaan met Rotterdamse politici over het Rotterdamse beleid voor gezinnen. Aanwezig waren de wethouders Leonard Geluk en Jantine Kriens en de portefeuillehouders uit de deelgemeenten Noord, Charlois en Hoogvliet.
Uit onderzoek van de Gezinsraad en tijdens het Gezinsparlement komt naar voren dat je alleen goed gezinsbeleid kunt ontwikkelen wanneer je weet wat er bij ouders speelt en wanneer je een beleidsbrede visie ontwikkelt. In Rotterdam wordt bijvoorbeeld aan de ene kant geïnvesteerd in vrije tijdsbesteding voor jongeren terwijl aan de andere kant een populair zwembad gesloten dreigt te worden. Overkoepelend gezinsbeleid is nodig om dergelijke tegenstrijdigheden te voorkomen. Wethouder Geluk komt ter afronding van het 100 dagen plan met concrete actieplannen om de drie onderzochte wijken gezinsvriendelijker te maken. Daarna gaat de gemeente aan de slag om de gehele stad gezinsvriendelijker te maken.
Enkele resultaten uit het onderzoek:
Ouders noemen drie prioriteiten voor gezinsvriendelijkheid, namelijk (1) veiligheid, (2) activiteiten voor jongeren en kinderen, en (3) saamhorigheid in de buurt. De tevredenheid over deze deelaspecten verschilt nogal tussen wijken. Uit de rapportcijfers die ouders hun wijk geven, blijkt dat de oordelen over gezinsvriendelijkheid verschillen tussen wijken maar nergens heel positief zijn (zie figuur 1).
1. Veiligheid: Voor ouders gaat het niet alleen om het verminderen van criminaliteit, maar ook om verkeersveiligheid. De gezinsvriendelijkheid lijdt onder veel drukke straten in de wijk.
2. Activiteiten voor jongeren en kinderen: in alle wijken ontbreken volgens de ouders voldoende vrijetijds- en speelvoorzieningen cq activiteiten voor kinderen en jongeren. Ouders vinden het van belang dat voorzieningen voor kinderen in hun directe woonomgeving aanwezig zijn. Voorzieningen voor ouders zelf hoeven voor velen niet in de straat of directe buurt of de eigen wijk aanwezig te zijn, aangezien volwassenen mobieler zijn dan kinderen. Het is voldoende als deze voorzieningen in de stad of deelgemeente beschikbaar zijn.
3. Saamhorigheid: het samenleven met verschillende etnische groepen vinden ouders moeilijk waardoor het sociale netwerk vaak minder sterk is dan ze willen.
Voor meer informatie kunt u terecht bij de Nederlandse Gezinsraad, Renilde Heerema, 070-330 60 60