Gemeente Arnhem

Nader onderzoek voetbalkunstgras gewenst (29-08-2006) Op het voetbalkunstgrasveld op Sportcentrum Rijkerswoerd is onderzoek gedaan naar mogelijke gezondheidsrisicos bij het gebruik van SBR-granulaat. Hier blijkt een verhoogde concentratie nitrosamines aanwezig te zijn. Deze concentratie leidt bij langdurige blootstelling tot een verhoging van het maximaal toelaatbaar risico op kanker. Deze resultaten zijn aanleiding om de overige voetbalkunstgrasvelden van de gemeente Arnhem nader te onderzoeken. Hulpverlening Gelderland Midden (HGM) en RIVM zijn hier inmiddels mee gestart. Voorlopig kan gewoon gevoetbald worden op de velden van Rijkerswoerd.

Onderzoek
Sportbedrijf Arnhem heeft op Sportpark De Bakenberg een nieuw voetbalkunstgrasveld aangelegd en overweegt dit veld vóór het nieuwe sportseizoen (vanaf september 2006) in te strooien met Styreen-Butadieen-Rubbergranulaat (SBR-granulaat) van vermalen oude auto- en vrachtwagenbanden. Enige tijd geleden is in de media aandacht besteed aan het mogelijke kankerverwekkende risico van blootstelling aan SBR-granulaat op kunstgrasvelden. Om hierover meer duidelijkheid te krijgen heeft Sportbedrijf Arnhem de afdeling Medische Milieukunde van HGM gevraagd een onderzoek uit te voeren naar mogelijke gezondheidsrisicos. Dit onderzoek is op 8 augustus 2006 door HGM in samenwerking met RPS Advies B.V. verricht. Er zijn luchtmetingen zijn gedaan op een bestaand kunstgrasveld met ingestrooid SBR-granulaat van Sportcentrum Rijkerswoerd in Arnhem. Op basis van de resultaten heeft HGM gekeken of er gezondheidsrisicos bestaan bij het sporten op dit type kunstgrasveld.

Resultaten
Tijdens het sporten op het onderzochte kunstgrasveld is de blootstelling aan PAKs en zware metalen lager dan relevante gezondheidsadvieswaarden. Vluchtige aromatische koolwaterstoffen zijn niet aangetroffen en leveren naar verwachting geen problemen op. Er is wel een hoge concentratie N-nitrosodiethylamine (NDEA, behorende tot de groep nitrosamines) gemeten. Deze concentratie leidt bij langdurige blootstelling tot een verhoging van het maximaal toelaatbaar risico op kanker. In eerdere metingen is, voor zover ons bekend, geen onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van nitrosamines.

Conclusies
Van een gezondheidsrisico is pas sprake bij langdurige blootstelling aan NDEA. Het kunstgrasveld met ingestrooid SBR-granulaat van Sportcentrum Rijkerswoerd is nu een jaar in gebruik. Om een advies te kunnen geven over de kortdurende blootstelling gedurende het afgelopen jaar is een aanvullende risicobeoordeling uitgevoerd. Op basis hiervan vindt HGM het acceptabel om een overbruggingsperiode te hanteren om verder onderzoek af te wachten, waarin de risicos van het sporten op kunstgrasvelden met SBR-granulaat grondig worden uitgezocht. Dit betekent dat er voorlopig gewoon gesport kan worden op het kunstgrasveld van Sportcentrum Rijkerswoerd.
Gezien de mogelijke verhoging van het risico op kanker door blootstelling aan nitrosamines op het onderzochte veld, adviseert HGM het kunstgrasveld op de Bakenberg, dat per september 2006 in gebruik genomen zou worden, voorlopig nog niet in te strooien met SBR-granulaat. HGM adviseert om te wachten totdat er meer duidelijkheid is over het gezondheidsrisico van blootstelling aan SBR-granulaat of totdat Arnhem een acceptabel alternatief heeft gevonden.

Acties Arnhem
De gemeente Arnhem neemt het advies van HGM over, dus voorlopig wordt het voetbalkunstgrasveld op de Bakenberg niet in gebruik genomen. Op het voetbalkunstgrasveld Rijkerswoerd wordt nog wel gevoetbald. Wethouder Weeda van Sport heeft vanmorgen de twee betrokken voetbalverenigingen geïnformeerd over de onderzoeksresultaten, conclusies en adviezen. De andere Arnhemse voetbalverenigingen die spelen op de andere voetbalkunstgrasvelden met SBR-granulaat zijn later deze ochtend telefonisch geïnformeerd. Dit geldt ook voor de Arnhemse Voetbal Federatie en Arnhemse Sport Federatie. Allereerst wordt gezocht naar een veilig alternatief voor het SBR-granulaat. Het feit dat voor de eerste keer nitrosamines zijn gemeten, geeft aanleiding tot nader onderzoek. Het RIVM heeft inmiddels monsters genomen van het rubbergranulaat op alle Arnhemse kunstgrasvoetbalvelden en onderzoekt deze op aanwezigheid van schadelijke stoffen. De resultaten van het onderzoek van HGM en RIVM worden rond november 2006 verwacht.

OneStat.com Web Analytics