Vereniging van Effectenbezitters
Beleggers blij met vertrek Bruijniks
Laurus-topman hield koersgevoelige informatie achter
Vanochtend is bekendgemaakt dat de topman van Laurus, Harry Bruijniks, met onmiddellijke ingang is afgetreden. Hij wordt opgevolgd door Tonn van de Laar, voormalig directievoorzitter van Cehave Landbouwbelang. Het aftreden van Bruijniks komt niet als een verrassing. De resultaten van Laurus vallen al jaren tegen, hij zou ruzie hebben met Kenaad Tewarie, de financiële man van Laurus, en zijn positie kwam verder onder druk toen bekend werd dat hij een forse bonus zou ontvangen voor de verkoop van de Edah- en Konmar winkels. De VEB schaarde zich toen achter het idee om de bonus van Bruijniks ten goede te laten komen aan ontslagen werknemers.
Volgens het persbericht van vanochtend is het aftreden het gevolg van een verschil van mening over de toekomstige strategie van de overgebleven supermarktformule Super de Boer. De Raad van Commissarissen van Laurus is daarom van mening dat die strategie onder een nieuwe leiding moet worden gerealiseerd. Laurus voegt daaraan toe dat het terugtreden geen verband houdt met de financiële positie van de onderneming.
Op basis van de prestaties onder Bruijniks had een eerder ontslag voor de hand gelegen. De VEB zette diens prestaties eind juli al op een rijtje en dat leverde een ontluisterend beeld op (zie onderstaande tabel). Een gestage afkalving van het marktaandeel, verliezen die groter zijn dan de beurswaarde van Laurus en een koersdaling van meer dan 70 procent sinds Bruijniks aantreden op 24 september 2002. De eerlijkheid gebiedt daaraan toe te voegen dat hij Laurus in aangeslagen positie aantrof, nadat Bruijniks voorganger Ole van der Straaten op onverantwoorde wijze had geprobeerd de drie formules (Edah, Konmar en Super de Boer) tot één formule samen te smelten.
De zwakke operationele prestaties vormen niet het enige verwijt van de aandeelhouders. Bruijniks weigerde hen ook te voorzien van belangrijke relevante informatie. In de aandeelhoudersvergadering waarin de verkoop van Edah en Konmar moest worden geaccordeerd, weigerde hij informatie te verschaffen over de prestaties van deze supermarktketens (zodat de verkoopprijs kon worden beoordeeld) en werd evenmin informatie gegeven over de overgebleven activiteiten van Super de Boer. Aandeelhouders moesten gisteren in De Telegraaf lezen dat Super de Boer pas in 2008 een operationele winst verwacht. Die informatie werd al op 24 mei jl. (!) aan de ondernemingsraad verstrekt, maar niet aan aandeelhouders. Het gaat om gedetailleerde informatie. Super de Boer zal volgens de prognoses in 2007 een verlies lijden van 1,5 miljoen euro voor aftrek van rente en belasting. In 2010 moet de omzet zijn opgevoerd tot 2,4 miljard euro, waarover een bedrijfsresultaat moet worden geboekt van 2,5 procent ofwel 60 miljoen euro. Essentiële informatie voor aandeelhouders die Bruijniks voor hen achterhield. Het achterhouden van koersgevoelige informatie is een onvergeeflijke fout.
Terugkijkend kan worden geconcludeerd dat Bruijniks in september 2002 aan een uitdagende klus is begonnen, en dat hij niet in staat is gebleken om Laurus te redden. Toen Laurus het (financiële) water tot aan de lippen stond, moest hij uitverkoop houden en de Konmar en Edah-winkels verkopen. Beleggers zijn niet rouwig om zijn vertrek. Zij belonen deze stap met een koersstijging van 6 procent tot 2.46 euro. Voor de omstreden bonus komt Bruijniks niet meer in aanmerking, maar het blijft de vraag welke vertrekregeling hij bij zijn commissarissen heeft bedongen. Bovendien blijft onduidelijk of Laurus aanstaande vrijdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers eindelijk openheid zal geven omtrent de resultaten van Super de Boer.
Peter Paul de Vries
De prestaties van Harry Bruijniks:
(24 september 2002-28 augustus 2006)
* Sinds het eerste kwartaal van 2003 is de omzet elk kwartaal gedaald ten opzichte van een jaar eerder.
* Het marktaandeel van Laurus in Nederland is gestaag gezakt van 20,3 procent (2002) naar 18,3 procent (2003), 16,4 procent (2004) en 14,3 procent (2005). Dat is 2 procentpunt daling per jaar.
* In oktober 2004 was een kapitaalinjectie nodig van 200 miljoen euro, waarbij het aandelenkapitaal werd verdubbeld.
* Sinds het aantreden van Bruijniks zijn verliezen van in totaal 315 miljoen euro gerapporteerd. Dit is meer dan de huidige marktkapitalisatie van Laurus (265 miljoen euro) .
* Door de aanhoudende verliezen is Laurus gedwongen geweest twee van haar drie winkelformules te verkopen, waardoor de schulden kunnen worden teruggebracht.
* Na effectuering van de verkopen is Laurus teruggebracht tot één supermarktformule - Super de Boer - met een marktaandeel van 8 procent en - nog steeds een schuldenlast van circa 200 miljoen euro.
* De aandelenkoers is sinds het aantreden van Bruijniks gedaald van 8,00 euro naar 2,32 euro per aandeel, een daling van 71 procent.
(c) 2006 Vereniging van Effectenbezitters