Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : Viss. 2006/4127
datum : 28-08-2006
onderwerp : Schriftelijk verzoek VKC LNV betreffende voortgang van de garantstellingregeling visserij
bijlagen :

Geachte Voorzitter,

In antwoord op uw bovenvermeld verzoek informeer ik u hierbij over de voortgang van de garantstellingregeling ten behoeve van de noodzakelijke investeringsopgaven voor de visserij en over de rol van de banken bij de uitvoering daarvan.

Met de minister van Financiën heb ik over dit onderwerp uitvoerig overleg gevoerd, hetgeen heeft geleid tot overeenstemming. Op dit moment is een ministeriële regeling in voorbereiding die een en ander vorm moet geven. De regeling sluit qua opzet zoveel mogelijk aan bij het Borgstellingfonds voor de Landbouw.

De regeling zal worden opengesteld voor de Nederlandse kottersector en de Nederlandse garnalensector. Daarmee sluit ik aan bij de adviezen van de Task-Force Duurzame Noordzeevisserij. De regeling biedt mogelijkheden voor het doen van investeringen voor de omschakeling naar een meer duurzame vorm van visserij en voor investeringen die vissers willen doen in de verwerking en afzet van de door henzelf gevangen producten. Deze investeringen zullen moeten voldoen aan de Europese eisen gesteld in de zogenoemde FIOV-verordening. Na 1 januari 2007 zullen de investeringen moeten voldoen aan de eisen van het Europees Visserijfonds dat dan in werking treedt. In de FIOV-verordening wordt aan het verlenen van investeringssteun de eis gesteld dat deze moet leiden tot een verbetering op het gebied van selectiviteit, productkwaliteit of arbeidsomstandigheden en niet mag leiden tot een toename van de visserijcapaciteit. Dit is conform met mijn streven dat de garantstellingregeling een bijdrage moet leveren aan de noodzakelijke transitie naar een duurzame Noordzeevisserij.

De garantstellingsregeling zal voor een aantal jaren worden opengesteld. Jaarlijks wordt het maximumbedrag voor het totaal van de leningen waarvoor in het betrokken jaar garanties kunnen worden verstrekt opnieuw bepaald. Dit gebeurt in nauw overleg met het ministerie van Financiën, omdat het Rijk terughoudend is met het verstrekken van garanties. Het bedrag zal worden bekendgemaakt in de Staatscourant.

Cruciaal voor het welslagen van de regeling is de rol van de banken. In een garantstellingconstructie zijn drie partijen betrokken: de bank, de ondernemer en de borg. De borg, in dit geval de minister van LNV, staat garant voor een deel van een lening die een ondernemer ten behoeve van investeringen afsluit bij een bank. Ik verwacht dat deze garantstelling de verstrekking van leningen door banken aan ondernemers stimuleert.
Bij garantstelling hebben de banken namelijk de zekerheid dat, indien de onderneming niet aan zijn verplichting kan voldoen, een deel van de lening terug wordt betaald door de borg. Er zijn door mijn ambtenaren reeds gesprekken gevoerd met een aantal banken. In dit overleg is gebleken dat de banken interesse hebben voor deelname aan de garantstellingregeling voor de visserij. In goede samenwerking wordt er gewerkt aan de garantstellingovereenkomst voor deze voor de visserij zo belangrijke regeling. Een conceptregeling zal ook met de sector worden besproken.
De besprekingen over de precieze voorwaarden zijn nog gaande. Ik zal u op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Het verlenen van een garantstelling is een vorm van staatssteun. Derhalve zal ik de regeling aan de Europese Commissie moeten voorleggen ter goedkeuring.
Deze staatssteunmelding zal zo spoedig mogelijk, na overeenstemming met de betrokken banken, worden ingediend. Na deze noodzakelijke goedkeuringsprocedure zal de regeling kunnen worden geëffectueerd. Met de garantstellingregeling visserij toont de overheid vertrouwen te hebben in de toekomst voor de Nederlandse Noordzeevisserij. Bovendien levert het Rijk hiermee een bijdrage aan de noodzakelijke aanpassing en vernieuwing van de sector.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman