KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

28-8-2006

Qingdao - Steven le Fevre klimt naar derde plaats op zevende
wedstrijddag

De wedstrijden op de zevende wedstrijddag werden gezeild bij veel winddraaiingen. Voor de Ynglingzeilsters was het een rustdag. Steven Le Fevre heeft in de Laserklasse twee races gezeild en is opgeklommen naar een derde plaats in het tussenklassement. Bij de windsurfers deed Joeri van Dijk goede zaken en bezet de dertiende plaats in het tussenklassement.

Steven le Fevre toont veerkracht
Tijdens de eerste van de twee gevaren wedstrijden in de Laserklasse zag het er voor Steven nog niet zo rooskleurig uit. In een wedstrijd met veel winddraaiingen vlak onder de kust van Qingdao leek het, volgens bondscoach Jaap Zielhuis, alsof hij geen goede klap kon maken en alle vlaagjes aan zijn neus voorbij gingen! Dit resulteerde in zijn slechtste wedstrijd tot nu toe: een 23e plaats. Gelukkig toonde de jonge zeiler in de tweede race grote veerkracht. Na een zwakke start vocht hij zich op indrukwekkende wijze door het veld met
wereldtoppers. In het bijzonder op de voor de windse rakken kon Steven optimaal gebruik maken van zijn lichte gewicht, aldus Jaap Zielhuis. Hij krijgt de boot iets eerder aan het surfen dan zijn concurrenten. De opmars stopte bij een derde plaats in deze wedstrijd en voorlopig in het klassement. Na tien wedstrijden in de Laser klasse rest alleen nog de medal race van dinsdag. De Medal race is een noviteit in het olympische zeilen. Hier mogen alleen de beste tien van het klassement aan deelnemen, de punten tellen dubbel en het slechtste resultaat is niet aftrekbaar. Een spannende wedstrijd is te verwachten met veel verschuivingen in de rangschikking. De stand in de competitieve Laserklasse is zo close dat nog acht zeilers goud kunnen winnen.

RS:X Joeri van Dijk uit Ter Aar groeit in toernooi
RS:X surfer Joeri van Dijk had net als Steven moeite met de draaierige wind onder de kant. Pas toen de wind voor de tweede wedstrijd gedraaid was naar zee toonde Joeri zijn klasse. Vooral in de kruisrakken deed hij goede zaken. Twee keer kwam hij als eerste boven, maar in het de medal race te halen heeft hij nog een aantal van deze wedstrijden nodig. Nu bezet Joeri de 13e plaats. Misschien niet zo opvallend, maar wel tot tevredenheid van coach Jochem Brenninkmeijer zijn de
prestaties van Casper Bouman. Casper staat bekend als een specialist met veel wind, maar hij maakt in het lichtere werk veel progressie. Dit voorjaar lag hij bij licht weer steevast achterin het veld. De gerichte training mist zijn doel niet en steeds vaker is de winnaar van Hyeres er goed bij.

De Yngling had vandaag een rustdag.

///