Universitaire bèta- & techniekopleidingen groeien wederom

Platform beta techniek

De vooraanmeldingen bij de universitaire bètatechnische opleidingen zitten flink in de lift. De natuurwetenschappelijk en technische opleidingen groeien gemiddeld 4 procent. Voor het eerst sinds vele jaren is de groei van de bètastudies daarmee groter dan de groei van het gehele wetenschappelijk onderwijs (die nu staat op een groei van 2,5 procent). Zo concludeert het Platform Bèta Techniek uit cijfers van de IB Groep. Vorig jaar groeiden de universitaire bètastudies met 3 procent.

Alle universiteiten met bètatechnische faculteiten zien hun vooraanmeldingen groeien. De grootste groei is te zien bij de relatief kleinere faculteiten van de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam en Universiteit Maastricht: ruim tien procent groei op zo'n 400 eerstejaarsstudenten. Ook de grotere faculteit van de Universiteit Utrecht groeit met 7 procent (op 1.000 eerstejaars). De grote technische universiteiten in Delft, Eindhoven en Twente trekken respectievelijk 2 procent, 1 procent en 9 procent meer studenten (op 2.000, 1.100 en 800 eerstejaars).

Opvallende stijgers bij de (grotere) opleidingen zijn: wiskunde (+17 procent), aardwetenschappen (+16 procent) en life science & technology (+15 procent). Enkele opvallende dalers zijn: klinische technologie (-18 procent), bouwkunde (- 6 procent) en informatica (-4 procent).

De bètatechniekopleidingen aan de hogescholen profiteren niet van de groei in het hbo. In het hbo is het beeld van de vooraanmeldingen wisselend. De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam groeien 12 procent en 10 procent in de technische opleidingen. Fontys, Hogeschool Rotterdam en Inholland zien hun vooraanmeldingen in de technische opleidingen dalen met 11 procent, 13 procent en 10 procent.

Het Platform Bèta Techniek publiceert de vooraanmeldingen op de site van het Sprint Programma: www.sprintprogramma.nl. Het Sprint Programma is gericht op innovatie van het hoger bètatechnisch onderwijs en het verhogen van de in- en uitstroom van bètatechnische studenten. Alle universiteiten en hogescholen met natuurwetenschappelijk en technisch onderwijs nemen deel aan dit programma.

Over het Platform Bèta Techniek
Het Platform Bèta Techniek heeft van overheid, onderwijs en bedrijfsleven de opdracht gekregen om te zorgen voor een goede beschikbaarheid en benutting van bètatechnisch talent. Het Platform werkt met vijf herkenbare programma's die corresponderen met de verschillende sectoren: VTB (primair onderwijs), Universum (voortgezet onderwijs), Ambitie (vmbo en mbo), Sprint (hoger onderwijs) en ACT (arbeidsmarkt). Deze moeten zorgen dat succesvolle vernieuwingen structureel beleid worden van zoveel mogelijk organisaties, zoals scholen en bedrijven. Essentieel is de integrale aanpak die als een keten door alle sectoren loopt.


---