Nederlandse Politiebond


'Ook dienders met slok op vrijuit?'

Gepubliceerd: maandag 28 augustus 2006.

De Telegraaf kopte maandag 28 augustus sensationeel dat dienders met een slok op vrijuit zouden moeten gaan. Een 'citaat' van NPB-voorzitter Hans van Duijn, dat leek te suggereren dat hij uit was op een voorkeursbehandeling voor politiemensen. Van Duijn zou dit gezegd hebben in reactie op het bericht dat Guusje ter Horst, burgemeester van Nijmegen, tijdens de Vierdaagse in prive-tijd was aangehouden met een te hoog alcoholpercentage in het bloed (een promillage van 0,6 terwijl maximaal 0,5 is toegestaan). Ze was vervolgens enkel bestraft met een boete; een disciplinaire straf was niet aan de orde.

NPB-voorzitter van Duijn werd zo geciteerd ('Ook dienders met een slok op vrijuit') dat het leek alsof hij het rijden met alcohol op geen probleem vindt en wilde zeggen: 'Als zij (burgemeesters) ermee weg mogen komen, dan wij (dienders) ook'. Niets is minder waar. Rijden met een slok op: dat moet je gewoon niet doen.

Disproportioneel gestraft voor lichte overtreding Het artikel behoeft dan ook nuancering. Het commentaar is gegeven vanuit een door de NPB bemerkte trend van de afgelopen tijd dat politiemensen die een lichte overtreding begaan (in hun vrije tijd!) disproportioneel hard worden gestraft. Waar burgers en burgemeesters voor eenzelfde overtreding 'slechts' een boete krijgen, gebeurt het maar al te vaak dat politiemedewerkers naast de opgelegde boete te maken krijgen met een belastend intern onderzoek en vervolgens ontslag.

Voorbeeldfunctie en menselijke maat Natuurlijk hebben agenten een voorbeeldfunctie in de maatschappij. En de NPB is dan ook van mening dat in sommige situaties de verantwoordelijkheid van het politieambt wel degelijk mag meewegen in het opleggen van een zwaardere straf. Elke keer moet echter zorgvuldig worden bezien of de straf passend is bij het soort vergrijp dat is begaan. De menselijke maat heet dat.

Onberispelijk gedrag
Veel Telegraaflezers wijzen op het feit dat politiemensen ook in hun vrije tijd bekeuringen mogen uitschrijven en zich daarom altijd onberispelijk zouden moeten gedragen. Hier hebben we te maken met de persoonlijke verantwoordelijkheid van iedere diender. Als een diender ervoor kiest om in zijn vrije tijd een deel van zijn politietaak - het schrijven van een bon voor een overtreding - uit te voeren, dan dient hij op zo'n moment geheel nuchter te zijn. Dat betekent niet dat een diender nooit zou mogen drinken. In deze maatschappij is drinken een sociaal geaccepteerde vorm van ontspannen en het zou op zijn minst gezegd vreemd zijn hier bepaalde groepen van uit te sluiten. En net als ieder ander moeten zij zich houden aan de wettelijke normen op de openbare weg.

In het RGO/OR-overleg van november zal de NPB de discussie over alcohol, drugs en roken verder aangaan met zijn kaderleden.

Reageren? Mail naar info@politiebond.nl!

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 28 08 2006 NPB