Gemeente Thorn


31 augustus 2006

NIEUWE GEMEENTEGIDS
De laatste gemeentegids van de zelfstandige gemeente Thorn is uit. Deze omvat de rest van het jaar 2006 en kan wellicht ook nog in 2007 tot het moment waarop de nieuwe gemeente een gids uitbrengt worden gebruikt.
De gids is een handige vingerwijzer voor elke inwoner van Thorn (maar ook elders wonende belangstellende), die op zoek is naar gegevens over de gemeente, het verenigingsleven, de cultuur en de geschiedenis en maatschappelijke instellingen die relevant zijn voor Thorn. Ter ruimtelijke oriëntatie is een plattegrond opgenomen, met een trefwoordenregister. Tevens is een telefoongids geïntegreerd. Geheel nieuw is het feit, dat de informatie van de gids binnenkort ook digitaal beschikbaar komt. Zij is dan in te zien via onze website www.thorn.nl. Op deze wijze hoopt de gemeente Thorn de informatievoorziening ten behoeve van de inwoners zo actueel mogelijk te houden.
De gemeentegids wordt huis-aan-huis verspreid.

AFWEZIG
De bijstandsmedewerkers van het taakveld Sociale Zaken in het gemeentehuis van Heel zijn op dinsdag 19 en woensdag 20 september 2006 niet aanwezig in verband met een noodzakelijk scholing. Op die dagen is het bijstandsloket gesloten. De Wvg-medewerkster is op beide dagen wel gewoon aanwezig. Wij danken u voor uw begrip en hopen u daarna nog beter van dienst te kunnen zijn.

Taakveld Sociale Zaken,
Heel en Thorn.

BURGERZAKEN: INFORMATIE OVER HET NIEUWE RIJBEWIJS MET INGANG VAN 1 OKTOBER 2006 (www.rijbewijs.nl)
Het nieuwe rijbewijs wordt een handig kaartje!
Per 1 oktober a.s. wordt het papieren roze rijbewijs vervangen door een nieuw kunststof rijbewijs op bankpas- of creditkaartformaat. In dit nieuwe rijbewijs zit nog geen chip. Wel is technisch al rekening gehouden met de mogelijkheid dat de komende jaren vanwege Europese regelgeving alsnog een chip, met onder meer biometrische gegevens van de houder, in deze rijbewijskaart wordt geplaatst. Het nieuwe rijbewijs in de vorm van een kaart voldoet aan de Europese richtlijn en zal naar verwachting in alle lidstaten worden afgegeven vanaf 2011. Hiermee worden op den duur de méér dan 100 verschillende typen rijbewijzen in de lidstaten van de EU vervangen. De invoering van dit nieuwe type rijbewijs moet onder meer de mogelijkheden van fraude verminderen en bijdragen aan een verbeterde verkeersveiligheid doordat dan ook de eisen voor rijvaardigheid worden geharmoniseerd en aangescherpt.

Hoe ziet het nieuwe rijbewijs eruit?
Omdat het rijbewijs kleiner is geworden, zijn ook letters en afbeeldingen kleiner. Dat geldt ook voor de pasfoto en uw handtekening. Op de achterzijde valt direct op dat door middel van pictogrammen een aantal nieuwe voertuigcategorieën is toegevoegd. Het gaat om:
C1 voor lichte vrachtwagens, eventueel met een lichte aanhangwagen, C1E voor lichte vrachtwagens met een zwaardere aanhangwagen, D1 voor bussen (tot 16 personen), eventueel met een lichte aanhangwagen, D1E voor bussen (tot 16 personen) met een zwaardere aanhangwagen en AM voor bromfietsen.
Ook is al rekening gehouden met een categorie T voor het toekomstige trekkerrijbewijs.

Echtheidskenmerken
Het nieuwe rijbewijs heeft een groot aantal speciale echtheidskenmerken, die vergelijkbaar zijn met die van het huidige Nederlandse paspoort of de identiteitskaart (NIK). Voorbeelden zijn:

1. ImagePerf
In het rijbewijs bevindt zich ook een geperforeerde afbeelding van de pasfoto in doorzicht. Door het rijbewijs tegen het licht te houden zal in de vorm van een gaatjespatroon hetzelfde beeld als op de pasfoto zichtbaar worden.

2. Transparant Kinegram
Dit is een transparante afbeelding, die deels over de pasfoto en deels over de persoons-gegevens staat. De afbeelding bestaat uit een aantal beelden die bij het kantelen bewegen.

3. Optisch variabele Inkt
Op de achterzijde staat het RDW-logo. Als het rijbewijs van voren naar achteren of van links naar rechts wordt gekanteld, verandert de kleur van het logo.

Ook identiteitsbewijs
Deze (en nog meer) geavanceerde echtheidskenmerken zijn nodig om fraude tegen te gaan, omdat het nieuwe rijbewijs ook gebruikt moet kunnen worden als algemeen identiteitsbewijs.
Omdat de nationaliteit niet op het rijbewijs staat, wordt het rijbewijs trouwens niet in alle situaties geaccepteerd als identiteitsbewijs.
Het wordt niet geaccepteerd bij:
q de Belastingdienst;
q binnenlands vreemdelingentoezicht.;
q het in dienst treden bij nieuwe werkgever;
q het aanvragen van een uitkering;
q de aanvraag van een sofi-nummer.

Wilt u meer weten over de echtheidskenmerken? Ga dan voor een uitgebreide echtheidskenmerkenfolder naar www.rdw.nl.

PRAKTISCHE INFORMATIE VOOR DE BURGER VANWEGE HET NIEUWE RIJBEWIJS Wat verandert er voor u?
Vanwege de invoering van het nieuwe rijbewijs verandert er het een en ander voor u als u bij de afdeling Burgerzaken voor het eerst een rijbewijs gaat aanvragen of wanneer u een bestaand rijbewijs moet vernieuwen.

De klaar-terwijl-u-wacht-service verdwijnt
Net als bij het paspoort of de identiteitskaart kan het rijbewijs vanaf 2 oktober 2006 pas na vijf werkdagen worden opgehaald. Het rijbewijs wordt namelijk in verband met het aanbrengen van betere beveiligingskenmerken centraal (bij SDU Identification in Haarlem) gemaakt.
Wel wordt het mogelijk een spoedaanvraag te doen. Deze aanvraag kost .40,00 méér, maar dan kan het rijbewijs wel de volgende werkdag worden afgehaald. U moet uw aanvraag dan wel vóór 14.00 uur bij de gemeente indienen (kan alleen op afspraak in de middaguren). Zowel voor de aanvraag van een verklaring van rijvaardigheid, als voor het naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) opsturen van een Eigen verklaring (medische verklaring van geschiktheid) heeft u geen uittreksel uit de GBA meer nodig.
U hoeft geen verklaringen meer mee te nemen naar het gemeentehuis om rijvaardigheid en geschiktheid aan te tonen. U hoeft slecht één recente, goedgelijkende kleurenpasfoto, die recht van voren is genomen, in te leveren. De pasfoto moet aan dezelfde eisen voldoen als die voor het paspoort of de identiteitskaart gelden. De RDW stuurt u ruim van tevoren een herinneringsoproep om uw rijbewijs te laten vernieuwen.
Doordat het nieuwe rijbewijs van beter (duurzamer) materiaal is gemaakt, beter beveiligd is en centraal wordt aangemaakt, is de prijs enkele euros hoger (was .28.00, wordt .32.00).
Wanneer u uw rijbewijs door diefstal of verlies kwijt bent, moet u altijd een proces-verbaal laten opmaken bij de politie in Nederland. Zonder dit proces-verbaal kunt u geen nieuw rijbewijs aanvragen. Voor alle vragen betreffende de rijvaardigheid, de medische geschiktheid en de daarmee samenhangende eisen, moet u zich wenden tot de regiokantoren van het CBR (zie voor de naw-gegevens: www.cbr.nl) of tot uw rijschool.
Het formulier voor de zogeheten Eigen verklaring is bij de gemeente tegen betaling verkrijgbaar.

Nieuw! Bromfietsrijbewijs
Vanaf 1 oktober a.s. is het bromfietscertificaat, dat door het CBR wordt uitgegeven, niet meer verkrijgbaar. Degenen die dan geslaagd zijn halen niet bij het CBR, maar bij de gemeente een rijbewijs met de nieuwe categorie AM. Dit rijbewijs kan ook dienen als geldig algemeen identiteitsbewijs in Nederland. De huidige bromfietscertificaten blijven gewoon geldig en wel gedurende 3 jaren (tot 1 oktober 2009). Wel moet u, wanneer u na 1 oktober 2009 bromfiets wilt blijven rijden en geen ander rijbewijs bezit, het certificaat bij de gemeente omwisselen voor een rijbewijs met de nieuwe categorie AM. Degenen die na 1 oktober 2006 over een geldig rijbewijs (voor motor of auto) beschikken, hebben automatisch de bevoegdheid om bromfiets te rijden (categorie AM).
De exameneisen (alleen theorie) blijven voor het rijbewijs AM voorlopig gelijk aan die voor het bromfietscertificaat. Ook zijn er vooralsnog geen (medische) geschiktheideisen. Naar verwachting verandert deze situatie eind 2007 met de invoering van een praktijkexamen voor de bromfiets.
De prijs van dit rijbewijs AM is in principe gelijk aan de prijs voor een gewoon rijbewijs.

Wat heeft u nodig voor een nieuw rijbewijs?
q U moet zich persoonlijk melden aan het loket; u kunt zich identificeren met het oude nog niet verlopen rijbewijs of met een ander geldig identiteitsbewijs (zoals paspoort of ID-kaart) óf met uw rijbewijs dat is afgegeven na 1 oktober 1996.
q Bij een vernieuwing van een rijbewijs, dat u al in uw bezit heeft of bij een categorie-uitbreiding, moet u het al eerder afgegeven rijbewijs meenemen.
q Wanneer u voor het eerst een rijbewijs (ook een bromfietsrijbewijs!) komt aanvragen, moet u ook een geldig (ander) identiteitsdocument kunnen tonen.
q U heeft één recente, goedgelijkende kleurenpasfoto nodig, die recht van voren is genomen.
q De verschuldigde leges is .32,00; denk ook aan extra leges voor spoed (.40,00) of vermissing (.12,00)!;
q Bij vermissing van het rijbewijs moet u aangifte doen bij de politie in Nederland. Het door de politie opgemaakte proces verbaal moet u inleveren als u het nieuwe rijbewijs aanvraagt. U moet u dan legitimeren met een geldig paspoort, een geldige identiteitskaart of een geldig vreemdelingendocument.
q U moet uw nieuwe rijbewijs persoonlijk gaan ophalen bij dezelfde gemeente waar u het ook heeft aangevraagd. Daarbij levert u uw oude rijbewijs in. Vergeet dat dus niet mee te nemen.

Voor meer informatie kijkt u op website: www.rijbewijs.nl.

De medische Verklaring van geschiktheid
U hoeft vanaf 1 oktober 2006 geen Verklaring van rijvaardigheid (papiertje van CBR dat u geslaagd bent voor een categorie; bijvoorbeeld A, B of C) of een medische Verklaring van geschiktheid meer te overleggen aan het loket. Deze gegevens worden vanaf die datum namelijk direct en rechtstreeks via het CBR in de registers van de RDW geregistreerd.
Om medisch geschikt te worden verklaard, moet u altijd nog wel een zogeheten Eigen verklaring invullen. Die is verkrijgbaar bij de gemeente of bij het CBR. Aan deze Eigen verklaring zijn kosten verbonden, evenals aan een daarop volgende mogelijke keuring door een arts.
Afgezien van die Eigen verklaring is in een aantal gevallen ook nog een medische keuring verplicht, voordat u bij de gemeente een nieuw rijbewijs kunt aanvragen, namelijk:
q wanneer uw rijbewijs verloopt op of na uw 70ste verjaardag; q wanneer u in het bezit bent van een rijbewijs met één of meer van de categorieën C, C1, D, D1, CE, C1E, DE en/of D1E; q of wanneer om medische redenen aan u een rijbewijs is verstrekt met een beperkte geldigheidsduur.

De Eigen verklaring en een eventuele medisch verslag van de keurende arts, moeten naar het regiokantoor van het CBR worden gestuurd (zie voor de adressen www.cbr.nl).
Wanneer u (na een eventuele keuring) geschikt bent bevonden, krijgt u hiervan na enkele weken bericht van het CBR. Dan pas kunt u het rijbewijs (of de categorie-uitbreiding) bij uw gemeente gaan aanvragen.
Begin drie maanden voordat uw rijbewijs verloopt met het vernieuwingstraject. Het kan namelijk gebeuren dat het CBR u naar een medisch specialist moet verwijzen. Daar kunnen, zoals u wellicht weet, de wachttijden uiteenlopen.
Houdt u er dus rekening mee dat de procedure voor een medische keuring geruime tijd in beslag kan nemen. Overigens stuurt de RDW u in de periode tot 1 januari 2007 zes tot acht weken van tevoren en na deze datum ongeveer 13 weken van tevoren bericht wanneer uw rijbewijs gaat verlopen.