Politie Limburg-Noord
Politie arresteert twee vrouwen voor oplichting via internet
Datum: 28-08-2006
Tijd bericht: 11:51
Plaats: Venlo
De politie heeft vorige week twee vrouwen aangehouden op verdenking van oplichting via internet. Daarvan zijn tientallen mensen uit het hele land de dupe geworden. In de meeste gevallen werden goederen te koop aangeboden op diverse koop/verkoop-internetsites. Daarna werden de goederen betaald door de gedupeerden, maar die zijn uiteindelijk nooit geleverd. In totaal gaat het om een bedrag van 25.000 tot 30.000 euro. De verdachten zijn twee vrouwen uit Venlo van 22 en 33 jaar oud. De aanhoudingen vonden maandag 21 augustus plaats. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt waarna ze donderdag 24 augustus in vrijheid zijn gesteld. Het onderzoek is samen met het Interregionaal Bureau Geld- en Waardeverkeer Zuid-Nederland uitgevoerd.
De politie verdenkt de 22-jarige vrouw van ongeveer 55 zaken die sinds 2004 tot onlangs zijn gepleegd. In de meeste gevallen werd door haar een en ander te koop aangeboden op internet. Zo n 50 mensen werden de dupe en betaalden in totaal zo n 5000 euro. Ze kregen de goederen echter nooit geleverd. Het ging onder andere om studieboeken, computerspellen en entreekaartjes voor concerten en pretparken.
In vijf gevallen heeft de vrouw reizen geboekt via internet. Met een vervalst betalingsbewijs kwam ze vervolgens aan de tickets. De waarde van die reizen bedroeg in totaal zo n 15.000 euro.
Verder heeft ze zelf kleding besteld bij postorderbedrijven, maar nooit betaald. Het ging om een bedrag van 4000 tot 5000 euro. Dit gebeurde in de periode mei/juni 2006.
De 33-jarige vrouw wordt verdacht van het oplichten van zo n 20 benadeelden. Dat gebeurde in de periode 2004/2005. Via internet werd door haar een en ander te koop aangeboden. De gedupeerden betaalden, maar kregen ook bij deze vrouw de goederen nooit geleverd. Het ging voornamelijk om speelgoed. Zij wist zo n 1500 euro bij de gedupeerden te ontfutselen.
De politie adviseert om alert te zijn bij het kopen via internet en niet vooruit te betalen als het niet noodzakelijk is. Zij verbaast zich erover dat mensen in sommige gevallen zo makkelijk goederen kopen via internet, zonder dat ze er zeker van zijn dat het ook echt geleverd wordt. Indien men twijfels heeft over de juistheid van de gegevens die door de verkoper worden aangeleverd heeft men mogelijkheden om deze gegevens te verifi ren, bijvoorbeeld via www.internetoplichting.nl, ook zou men bijvoorbeeld een gering bedrag kunnen overmaken op de rekening van de verkoper en dan op die manier verifi ren of de gegevens van de rekeninghouder overeenkomen met die van de advertentie. Blijft altijd de veiligste weg om via internet wel de kontakten te leggen, maar het gekochte persoonlijk af te halen of af te laten leveren en vervolgens in persoon te betalen.