Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Verbeet over het onderzoek van de CG-raad

Kamerstuk, 28-8-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2708024

28 augustus 2006

Antwoorden van de staatsecretaris op Kamervragen van het Kamerlid Verbeet (PvdA) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het onderzoek van de CG-Raad. (Ingezonden 7 augustus 2006) 2050617430

Vraag 1
Kent u het onderzoek van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) naar het mogelijke effect van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) op de hoogte van de eigen bijdragen voor diensten/producten die nu vallen onder Wet voorzieningen gehandicapten (WVG)?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Wat is uw oordeel over dit onderzoek?

Antwoord 2
De cijfers in dit onderzoek kan ik om uiteenlopende redenen niet bevestigen. De gemeenten hebben de hoogte van de eigen bijdragen nog niet vastgesteld. Daarnaast zijn de aantallen en bedragen die door de CG-raad worden genoemd gebaseerd op de aanname dat gemeenten de (door het kabinet bepaalde) maximale eigen bijdrage zullen vragen. Er wordt geen rekening gehouden met de anticumulatie die bestaat voor de eigen bijdragen in de Wmo en de AWBZ en met de compensatie die burgers kunnen ontvangen via de bijzondere bijstand en de Buitengewone Uitgavenregeling (BU).
Op macroniveau worden conclusies getrokken die mij vreemd voorkomen. Ik vind het belangrijk om over de hoogte van de eigen bijdragen duidelijkheid te verschaffen richting de burger. Daarom voer ik overleg met de CG raad over de cijfers in hun onderzoek.

Vraag 3
Deelt u de mening dat de WMO niet tot lastenverzwaring voor burgers mag leiden?

Antwoord 3
De Wmo is niet bedoeld om de financiële lasten van burgers te verzwaren (of te verlichten). In individuele gevallen kan er per saldo echter wel sprake van verzwaring zijn. In veel gevallen zal het ook tot een verbetering leiden. In de diverse debatten die ik met u in de Tweede Kamer gevoerd heb over de Wmo en de eigen bijdrage regeling is dit ook aan de orde geweest.

Vraag 4
Geeft het onderzoek u aanleiding om maatregelen te nemen?

Antwoord 4
Het onderzoek geeft geen aanleiding om maatregelen te nemen. Het onderzoek heeft geen nieuwe feiten opgeleverd. De eigen bijdrage is diverse keren onderwerp van debat geweest in de Tweede Kamer. In mijn brief van 26 november 2004 (29538. nr 7) heb ik u geïnformeerd over koopkrachteffecten van de invoering van de eigen bijdrageregeling in de Wmo.
Op 22 juni 2006 heb ik een goed debat gevoerd met de Tweede Kamer over de Amvb. Naar aanleiding van de motie Verbeet is de uitzonderingspositie voor het vragen van een eigen bijdrage voor de rolstoelen onder de Wvg behouden in de Wmo. Tevens heb ik afgesproken de inkomensgevolgen van de Wmo te onderzoeken. Die toezegging zal ik nakomen.

Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Azough (GroenLinks), ingezonden 4 augustus 2006, (vraagnummer 2050617380)