Platform Detailhandel Nederland

Onderzoek Arbeidsinspectie naar Agressie en Geweld in winkels

Platform Detailhandel wil maatwerk en meer steun van de overheid

Het Platform Detailhandel roept op tot maatwerk bij de aanpak van de problemen rond agressie en geweld in winkels. Het Platform doet de oproep n.a.v. het verschijnen van het onderzoek door de Arbeidsinspectie naar agressie en geweld in winkels. Een uniforme landelijke richtlijn is echter onvoldoende. In grote steden zijn scherpere en verdergaande maatregelen nodig.

Het Platform Detailhandel ziet ook een belangrijke taak voor de overheid om erop toe te zien dat met politie en justitie op lokaal niveau haar afspraken daadwerkelijk nakomen. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen om verruwing in de maatschappij, met name in grote steden, tegen te gaan.

De gezamenlijke werkgevers willen in overleg met werknemersorganisaties een arbocatalogus laten ontwikkelen waarmee elke ondernemer het beleid in de eigen onderneming verder uit kan werken. Winkeliers hebben in het verleden al veel maatregelen genomen tegen geweld en agressie. Bijna in elke cao in de detailhandel staan afspraken om criminaliteit te bestrijden of de veiligheidssituatie voor werknemers te verbeteren. Ook zijn er brochures, handleidingen en een CD-rom ontwikkeld. Bovendien zijn maatregelen genomen om diefstal door eigen personeel aan banden te leggen. Zo is er een databank waarin veelplegers worden geregistreerd. Binnen de levensmiddelenbranche is er een systeem om overvallen en inbraken te registreren en voor frauderende medewerkers is er een register opgezet om zo herhaling te voorkomen..

De detailhandel is nauw betrokken geweest bij de uitvoering van dit onderzoek door de arbeidsinspectie. De onderzoeksmethode is tijdens het onderzoek op enkele onderdelen aangepast en de voorlopige conclusies zijn besproken met de arbeidsinspectie. Het onderzoek bevat een aantal concrete aanbevelingen waarmee de detailhandel aan de slag kan gaan.

In het kort komen die aanbevelingen neer op meer scholing voor het personeel, het treffen van preventieve maatregelen om agressie en geweld te voorkomen, bouwtechnische voorzieningen en een actievere ondersteuning van het midden en kleinbedrijf.

Het Platform wijst erop dat de bevindingen van de Arbeidsinspectie maar weer eens benadrukken hoe noodzakelijk de stimulerinsgregel m.b.t. beveliging voor winkeliers is. Staatssecretaris Van Gennip (EZ) heeft medio 2005 onderzoek gedaan naar een fiscale tegemoetkoming voor investeringen in beveiliging. Zij heeft verder geen opvolging aan de motie van der Vlies gegeven, omdat deze te duur zou zijn. Het Platform vindt dit onbegrijpelijk.

Onlangs heeft de detailhandel met het Ministerie van Justitie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken het convenant Winkelcriminaliteit deel II ondertekend met als doel het terugdringen van ervan. Ook dit draagt bij aan een verbetering van de arbeidsomstandigheden in de detailhandel.

De Arbeidsinspectie heeft in een reactie laten weten tevreden te zijn dat de detailhandel haar verantwoordelijkheden onderkent en voortvarend aan de slag gaat om door middel van een pakket aan maatregelen de negatieve gevolgen van agressie en geweld op de winkelvloer te bestrijden.

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Zij vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.




Platform Detailhandel Nederland