Gemeente Sluis

Burgerforum Kiesstelsel

PERSBERICHT - 24 augustus 2006

Debatavond Burgerforum Kiesstelsel

Het Burgerforum Kiesstelsel en de gemeente Sluis nodigen u uit voor een debatavond over het Nederlandse kiesstelsel. Aan de hand van stellingen zal onder leiding van burgemeester Jaap Sala worden gediscussieerd over het kiesstelsel. Deze avond is toegevoegd aan een reeks debatavonden in heel Nederland. De uitkomsten worden verwerkt in een advies van het Burgerforum Kiesstelsel aan de regering over het al dan niet aanpassen van het kiesstelsel. De bijeenkomst vindt plaats op

maandag 28 augustus 2006 om 20.00 uur
in het Belfort in Sluis.

Burgerforum
Het Burgerforum Kiesstelsel is ingesteld door het kabinet. Het forum bestaat uit 140 willekeurig geselecteerde gewone burgers, onder wie Renée Mink uit Kortgene, Freya Plaisier uit Zierikzee, Nelly Zijderveld uit Oostburg en Mihai Axinti uit St. Jansteen. Het Burgerforum buigt zich over het Nederlandse kiesstelsel. Moet het anders? Hoe kan het beter? In november brengt het burgerforum hierover een advies uit aan het kabinet.

Dit advies baseren zij op de informatie die ze in het land verzamelen. Goede ideeën, meningen en standpunten van zoveel mogelijk Nederlanders worden meegewogen. Hoe meer Nederlanders meepraten over het kiesstelsel, hoe beter. Zo is het advies aan het kabinet goed onderbouwd en heeft het een groot draagvlak.

Extra bijeenkomst voor Zeeland
Tijdens twaalf regionale bijeenkomsten is gediscussieerd over het kiesstelsel. In eerste instantie was er geen bijeenkomst georganiseerd in Zeeland. Burgerforumlid Nelly Zijderveld uit Oostburg vond dit zo jammer, dat ze in samenwerking met de andere Zeeuwse burgerforumleden en de gemeente Sluis een extra bijeenkomst organiseert.