Ingezonden persbericht
Bram Roza Festival 'Dichter bij de Molen'
Een 10-daags festival vol poëzie, muziek, beeldende kunst en theater.
Tiendaagse culturele manifestatie trekt steeds meer publiek
Gorslint van 300 meter werkterrein voor landschapsschilders
NIEUW-BEIJERLAND - De rivier staat dit jaar centraal tijdens het Bram Roza Festival Dichter bij de Molen, dat zich van vrijdag 25 augustus tot en met zondag 3 september afspeelt op en rond het gors in Nieuw-Beijerland. Om dit thema weeft de organisatie van het toonaangevende culturele festival, dat zich begeeft op de snijvlakken van beeldende kunst, literatuur, muziek en landschapskunst, een aantrekkelijk programma dat tien dagen duurt.
Het gors langs het Spui in Nieuw-Beijerland is een van de fraaist denkbare locaties in de Hoeksche Waard, het Zuid-Hollandse eiland dat in 2005 door de Tweede Kamer de status Nationaal Landschap heeft toegewezen gekregen.
,,Nationale landschappen zijn gebieden met internationaal zeldzame of unieke en nationaal kenmerkende landschapskwaliteiten en in samenhang daarmee bijzondere natuurlijke en recreatieve kwaliteiten. Landschappelijke, cultuurhistorische en natuurlijke kwaliteiten van nationale landschappen moeten behouden blijven, duurzaam beheerd en waar mogelijk worden versterkt. In samenhang hiermee zal de toeristisch-recreatieve betekenis moeten toenemen", aldus de Nota Ruimte.
Voor het bestuur van de Stichting Dichter bij de Molen was die erkenning van de schoonheid van de Hoeksche Waard reden om het festival in dit kader te plaatsen, oude programmaonderdelen grondig te reviseren en het educatieve aspect meer nog dan voorheen een plaats te geven in het programma. Tijdens de tiendaagse manifestatie ligt dit jaar de driemaster De Oostvogel afgemeerd in het Spui. Op deze boot wordt de catering verzorgd. Tevens kan het publiek tegen betaling van een gering bedrag op enkele dagen een tocht maken op dit fameuze zeilschip.
Onder de wieken van de eeuwenoude korenmolen De Swaen voltrekt zich alweer de achtste aflevering van dit festival dat drie jaar geleden de Cultuurprijs Hoeksche Waard kreeg toegekend, die toen voor de eerste keer werd uitgereikt. Het is een tot in de wijde omgeving vermaard festival dat jaarlijks meer bezoekers trekt, mede ook doordat de afgelopen twee jaar op de doordeweekse avonden een uitgelezen avondprogramma was samengesteld.
Dit jaar wordt een zogenoemd 'gorslint' vervaardigd dat zich 300 meter uitstrekt over het gors. Het 'lint' is samengesteld uit panelen die worden beschilderd door professionele kunstenaars en zondagsschilders. Tevens zullen twee landschapsschilders - Mirian Zimmerman uit Achthuizen en de Nieuw-Beijerlandse kunstenaar Henk van den Berg - op een aantal dagen op ezels op het gors werken en het gesprek met bezoekers aangaan. De data waarop zij op het gors werken zijn: 25,26,29 en 31 augustus en 2 september. Het gorslint is een metafoor voor de rivier en drager van het werk van kunstenaars. Het geschilderde werk wordt afgewisseld met op paneel geschilderde gedichten over de rivier. De organisatie heeft gekozen voor twee landschapsschilders die totaal van elkaar verschillen. Dit is vooral om te laten zien hoe verschillend de beleving en de waarneming kunnen zijn. Als er twee manieren zijn om eenzelfde onderwerp te schilderen, is dat het bewijs dat er honderden manieren zijn om dit te doen.
De Klaaswaalse kunstenares Hanneke Piederiet heeft een educatief project ontwikkeld voor basis- en middelbare scholen in Nieuw-Beijerland, Piershil en Oud-Beijerland dat is gekoppeld aan het lint. Zij bespreekt in een aantal lessen de kleur van de rivier, de manier waarop je daarnaar en naar het landschap kunt kijken en zij maakt met de leerlingen een klein gorslint op de plaats waar vorig jaar de door de leerlingen vervaardigde poëzieroute was uitgezet. Beeldend kunstenaar Theo Verhoeff uit Mijnsheerenland trekt het gorslint als het ware door naar Galerie DeBuut aan de Voorstraat in Nieuw-Beijerland waar hij exposeert. Zijn glaskunst symboliseert de gestolde/bevroren rivier. De tentoonstelling in DeBuut wordt op zaterdag 26 augustus om 12.00 uur geopend. Dit jaar wordt in samenwerking met de cultuuraanjager voor de Hoeksche Waard, die werkt met het Actieplan Cultuurbereik Hoeksche Waard, tegelijk met het Bram Roza Festival Kunst te kijk gehouden. In dit kader wordt kunst geëxposeerd bij particulieren (in etalages, woonkamers, tuinen et cetera) in heel het dorp Nieuw-Beijerland. Daardoor ontstaat in samenhang met het 'gorslint' en het 'glaslint in DeBuut' als het ware een kunstlint door Nieuw-Beijerland, waardoor de bevolking actief wordt betrokken bij de culturele manifestatie.
De opening van het Bram Roza Festival is op vrijdagavond 25 augustus om 20.00 uur.
Traditiegetrouw treedt dan de muziekvereniging Crescendo uit Zuid-Beijerland op, deze keer ook samen met het Shantykoor Hoeksche Waard. De avond wordt gepresenteerd door Henriette Faas, die de landschapsschilders zal interviewen die daarop aansluitend laten zien wat zij tijdens het festival van plan zijn. Andere attracties op die openingsavond zijn Bewolkte Zondag en de Vloeibare Woordenwinkel.
De Numansdorpse gitaardocent Pieter Jan den Hartig heeft voor de derde opeenvolgende keer een spetterend programma samengesteld voor de doordeweekse avonden. Op maandag staat het programma in het teken van Flamenco, op dinsdag van Singer/Songwriter, dan spelen jongeren uit de regio, op woensdag is er het Open Podium voor amataeur-dichters met een muzikale omlijsting van Very-Us en op donderdag treedt de Cubaanse band Sextet Caiman op met een Afrikaans koor in het voorprogramma. De band speelt muziek in het genre van de Buena Vista Social Club.
Deze avonden vergroten de aantrekkingskracht van het festival enorm en trekken steeds meer bezoekers. Het zijn thematisch geprogrammeerde avonden waarop gevestigde namen en aanstormende talenten uit de regio (in de breedst denkbare zin) het podium bestormen op het gors of in de slecht weer locatie De Graanschuur aan het Marktveld in Nieuw-Beijerland.
Vorig jaar was het Nomad-theater voor de kinderen een doorslaand succes. De aantrekkingskracht van dit theater, met bescheiden middelen, is groot, vooral ook omdat poppenspeler Ed de Jongh en zijn vrouw de verbeeldingskracht op ongeëvenaarde wijze stimuleren Om die reden heeft de organisatie besloten tot een reprise. Op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag geeft het reizende theater, dat rondreist in een authentieke woonwagen met circustent, 's middags voorstellingen die gratis te bezoeken zijn. Op zaterdagmiddag is er het traditionele extraatje in de vorm van een pannenkoek en limonade.
Bernlef en Eva Gerlach lezen op Poëzieavond
De avond waarom het allemaal draait tijdens het Bram Rozafestival Dichter bij de Molen is de Poëzieavond op vrijdag 1 september.
De optredende dichters zijn Eva Gerlach, Anne Borsboom, Tjitske Janssen, Bernlef en Tonnus Oosterhoff.
Muzikaal wordt de avond gelardeerd door het jazztrio Beijersbergen & Friends. Tevens is er een bijzondere entr'acte die wordt verzorgd door Fratelli Fiasco.
Presentator van de Poëzieavond is Jan Robbemond.
De Poëzieavond begint op vrijdag 1 september om 19.30 uur met muziek. De dichters beginnen om 20.00 uur. De toegangsprijs (de enige avond waarvoor moet worden betaald) bedraagt 10 euro.
Kijk voor alle informatie op: www.dichterbijdemolen.nl