Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Leidschendam, 25 augustus 2006
Einde verkoop legaal vuurwerk?
De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) maakt zich zorgen over de legale verkoop van vuurwerk (vuurpijlen, rotjes en voetzoekers) voor consumenten in winkels. Aan het eind van het jaar zorgen winkels (onder andere bouwmarkten, tuincentra en fietsenzaken) voor een verantwoorde verkoop van verschillende soorten vuurwerk aan klanten. Het aanvragen van vergunningen loopt echter steeds stroever en kan het einde betekenen van de legale verkoop van gewoon vuurwerk aan consumenten!
De verkoop aan consumenten vindt gedurende 3 dagen van het jaar plaats, voor deze verkoop worden forse investeringen gedaan om aan alle wettelijke voorschriften te kunnen voldoen. De investeringen in een verantwoorde vuurwerkopslag (bewaarplaats en sprinklerinstallaties) bij winkels lopen op tot soms 80.000 euro per winkel.
De werkwijze van de overheid leidt tot grote onzekerheid voor ondernemers over de kosten en ontmoedigt de legale verkoop.
Naast de verkoopvergunning die ieder jaar wordt aangevraagd moeten de ondernemers beschikken over een bouwvergunning, een milieuvergunning en veelal een gebruiksvergunning.
In juni en juli worden door winkels verkoopvergunningen aangevraagd bij de gemeente.
Het vlot verlenen van verkoopvergunningen hapert ieder jaar, maar dit jaar extra. Dit komt wellicht door de nieuwe gemeentebesturen. Voor de ondernemers is het ieder jaar weer een tombola. Welke maatregelen worden nu weer gevraagd? Moet de bewaarplaats worden verplaatst of herbouwd? Worden er weer andere blusmiddelen, zoals sprinklerinstallaties voorgeschreven? Het lijkt soms op pure willekeur van de gemeenten.
De jaarlijkse omzet van legaal verkocht consumentenvuurwerk bedraagt ca. ¤ 55 miljoen. Er werd in 2005 ca. 2 miljoen kilo illegaal vuurwerk verkocht met een waarde van minstens ¤ 10 miljoen. Dat is al bijna 20%!
De RND pleit voor zekerheid van de overheid dat éénmaal gedane investeringen en verkregen vergunningen voor winkels niet ieder jaar ter discussie worden gesteld. Ook ontbreekt overleg tussen alle betrokkenen en is er geen landelijke aanpak van overheid, detailhandel en verzekeraars voor de legale verkoop van consumentenvuurwerk in winkels.
Ingezonden persbericht