Sociaal-Economische Raad

rinnooy kan verwacht veel van weerbare burgers

25 augustus 2006 -

Via een voortdurend proces van scholing zullen Nederlanders soepel hun weg moeten vinden in een snel veranderende wereld die steeds hogere eisen stelt. Een modern stelsel van sociale zekerheid moet hen ondersteunen bij de ommezwaaien die ze steeds vaker in hun leven zullen gaan maken. Dat zegt de nieuwe SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan in de toespraak waarmee hij vandaag officieel zijn voorzitterschap van de Sociaal-Economische Raad aanvaardt.

Rinnooy Kan ziet dat Nederlanders, net als veel andere Europeanen, steeds onzekerder worden over hun toekomst. Die onzekerheid is veelal een gevolg van de mondialisering die zich in een steeds rapper tempo lijkt te voltrekken. Omdat bestuurders weinig aan die onzekerheid kunnen doen, ontstaat ontevredenheid die zich soms uit in onverdraagzaamheid. In combinatie met de op veel plekken falende integratie van etnische minderheden, ontstaat zo een explosief mengsel, dat onlangs in Frankrijk al tot ontploffing kwam.

Voor een oplossing van dit probleem kijkt Rinnooy Kan niet zozeer naar de overheid als wel naar de burgers zelf. Hij verwacht veel van een samenleving van weerbare burgers die goed in kunnen spelen op de veranderingen die steeds sneller op hen afkomen. Hij pleit daarbij voor een strategie die zich vooral richt op een zo groot mogelijke economische participatie. Werk en ondernemerschap zijn volgens hem nog steeds onovertroffen als bindmiddel voor de samenleving.

Rinnooy Kans weerbare burgers moeten in staat zijn om verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor hun eigen toekomst. Die betreft dan zowel hun werkzame leven als de periode daarna. Als werknemer zullen ze samen met hun werkgever in die toekomst moeten kunnen investeren. Als startende ondernemer zullen ze met een minimale rompslomp door moeten kunnen groeien naar het werkgeverschap.

Als SER-voorzitter wil Rinnooy Kan een duidelijke rol spelen in het debat dat hierover in de komende tijd gevoerd zal gaan worden. Dat wil hij doen samen met de vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers en de kroonleden in de SER. In zijn toespraak wijst hij er op dat de SER al vele malen eerder een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan de sociaal-economische innovatie van Nederland.

Een beleid dat gericht is op een zo groot mogelijke participatie vereist volgens Rinnooy Kan ook dat veel mensen betrokken zijn bij de totstandkoming van dat beleid. Een SER die zich alleen zou bekommeren om de gevestigde sociaal-economische belangen schiet volgens hem tekort in zijn vernieuwende taak. Vandaar dat de nieuwe voorzitter wil nagaan hoe hij groepen die niet in de raad zitten bij het SER-werk kan betrekken.

DAADKRACHT DOOR DRAAGVLAK: Toespraak van dr. A.H.G. Rinnooy Kan bij zijn installatie tot voorzitter van de Sociaal-Economische Raad op 25 augustus 2006 (PDF)