Gemeente Schiedam


Meesterstukken van glas in De Korenbeurs

De Korenbeurs is van 25 augustus tot en met 29 oktober weer open voor publiek met de tentoonstelling Meesterstukken. De tentoonstelling bestaat uit monumentaal werk van glas, installaties met glas en glas in de architectuur. Er is een grote variatie aan werk te zien van de tweede generatie glaskunstenaars, zoals Suzan Drummen, Daniel Gaemperle, Jan-Willem van Zijst en Jacqueline Verhaagen. Deze generatie kunstenaars bouwt voort op tradities, maar zet tegelijkertijd radicale veranderingen in en zoekt een eigen weg.

De expositie bestaat uit het werk van dertig Nederlandse en buitenlandse glaskunstenaars die met diverse technieken en materialen werken. Het werk van onder meer Daniel Gaemperle (Algiers, 1954) en Jan-Willem van Zijst (Zeist, 1945) is een goed voorbeeld hoe glaskunst samen kan gaan met andere kunstvormen. Gaemperle is schilder, graficus en glaskunstenaar in de architectuur. Zijn werk is een samenstelling van geschilderde delen en fotografische patronen op en in glas. Ook Van Zijst gebruikt het glas als drager van beelden. Door te schilderen, smelten en verlijmen maakt hij losse scherven weer tot een geheel. Hij breekt en spiegelt hiermee het licht. Het wordt haast onmogelijk om te zien waar het licht eindigt en het glas begint. Onderwerpen in de kunstwerken van Van Zijst zijn onder andere mythologische figuren, verhalen van en over het licht en de specifieke lading van een plaats. De Korenbeurs is bovendien een prachtig monument waar de ruimte een belangrijk onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling. Suzan Drummen (Heerlen, 1963) is een van de kunstenaars die werkt mét en ín de ruimte. In haar kunst maakt ze gebruik van de menselijke fascinatie voor de lonkende krachten van kralen en spiegeltjes. De spiegelende voorwerpen, en tegelijk ook de leegten daaromheen, trekken de aandacht van de bezoeker. Het spel van open en dicht, glimmend en dof en aantrekken en afstoten laat het publiek de ruimte op een bijzondere manier ervaren. Naast Meesterstukken is er in het Glasmuseum Schiedam de tentoonstelling Glas in beweging te zien met werk van Cees van Olst. Miranda van de Waal, Cees van Olst en Matthias van Olst verzorgen hier demonstraties en workshops. Meer informatie over de tentoonstellingen Meesterstukken en Glas in beweging vindt u op www.glas2006.nl en www.glasmuseum.nl.

Meesterstukken
De Korenbeurs, Lange Haven 145
dinsdag tot en met zondag: 13.00 17.00 uur

Glas in beweging
Glasmuseum Schiedam
tijdelijke locatie: Boterstraat 81
dinsdag tot en met zondag: 13.00 17.00 uur

Meesterstukken komt tot stand in samenwerking met het Glasmuseum Schiedam en de Stichting International Expert Centre for Glass Art & Glass Technology.

Foto: Suzan Drummen - Installatie Diepenbeek, 2005; (ca. 8 x 8 m) materiaal: geslepen optisch glas, lenzen, fournituren, knopen, folie, pailletten, spiegels,kunststof en metaal.