MINJUS: Toespraak minister V&I tgv naturalisatieceremonie

Ministerie jus

http://www.justitie.nl

Toespraak minister voor V & I tgv naturalisatieceremonie Den Haag, 24 augustus 2006 (Grote Kerk in Den Haag).

Majesteit, dames en heren,

Vandaag 24 augustus, is een bijzondere dag. Op deze dag trad in 1815, bijna tweehonderd jaar geleden, de eerste grondwet van ons koninkrijk in werking. In de grondwet is vastgelegd hoe onze democratie en rechtsstaat werken. En daarin staat waar alle burgers in dit land recht op hebben, de grondrechten. Zoals: gelijke behandeling, geen discriminatie vanwege van ras, geloof of seksuele geaardheid, gelijkheid van mannen en vrouwen,
en vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting. De grondwet vormt de basis van onze vrije, democratische samenleving. Daarom hebben we deze datum, 24 augustus, vanaf dit jaar gekozen voor de nationale naturalisatiedag.

In het hele land worden bijeenkomsten gehouden zoals deze. Sommige gemeenten hadden al zo'n ceremonie. Ze waren daar enthousiast over, net als de naturalisandi zelf. En we hebben besloten dat er zo'n bijeenkomst moet komen voor alle nieuwe Nederlanders om hen te verwelkomen als medeburgers van dit land. Op die manier willen we meer aandacht besteden aan de speciale betekenis van het Nederlanderschap. We beginnen vandaag dus met een traditie. Wat is er nu nodig om ergens een traditie van te maken? In ieder geval een mooie locatie, zoals deze.
Een officiële spreker, die hoort er ook bij.
Verder natuurlijk een publiek van trotse en blije mensen zoals ik hier om me heen zie, En het helpt ook als er iets gezamenlijks gebeurt. Zoals het zingen dat we straks doen. En tot slot de aanwezigheid van een bijzondere gast. Die is er: onze koningin Beatrix. Ik ben u zeer dankbaar voor uw aanwezigheid.

Onze koningin, zeg ik met nadruk. Want vanaf vandaag zijn u en ik landgenoten. We leven samen in Nederland, en delen de verantwoordelijkheid voor de samenleving die we vormen. Uw keuze voor het Nederlanderschap beschouw ik als een uitdrukking van het feit dat u die verantwoordelijkheid op u neemt.
Dat u kiest voor onze samenleving en zich verbonden voelt met de mensen die hier wonen. En dat wij u als samenleving opnemen en als één van ons beschouwen. U hebt alle rechten en plichten die verbonden zijn aan het Nederlands staatsburgerschap. U geniet dezelfde bescherming als alle andere Nederlanders, net zoals u ook aan dezelfde verplichtingen moet voldoen.

Om Nederlander te worden, heeft u eerst examen moeten doen. Want we willen graag dat mensen die zich Nederlander noemen ook echt mee kunnen doen aan onze samenleving. En u hebt bewezen dat u voldoende bent ingeburgerd; dat u kunt en wilt meedoen. U hebt nu het recht om te kiezen en gekozen te worden voor de Tweede Kamer, Provinciale Staten en het Europese parlement en indirect om te kiezen en gekozen te worden voor de Eerste Kamer. U bent benoembaar in alle functies van de openbare dienst, zoals rechter, ambassadeur, of politiefunctionaris.
Er zijn genoeg voorbeelden, en een aantal zult u ongetwijfeld van naam kennen zoals wethouders en parlementariërs van diverse politieke partijen.

We hebben deze ceremonie ingesteld om de keuze die u hebt gemaakt voor ons land, en voor onze samenleving, te vieren. En dat doen we samen. Want uw naturalisatie slaat terug op alle Nederlanders.
Deze bijzondere aandacht voor naturalisatie doet ons ook beter naar onszelf kijken. Wie zijn we, wat vinden we belangrijk, hoe presenteren we onszelf aan mensen die onze landgenoten willen worden?
We zijn een vrije samenleving, waar mensen hun eigen keuzes kunnen maken en zichzelf kunnen ontwikkelen.

De laatste jaren hechten we steeds meer waarde aan wat ons verbindt, wat we met elkaar delen en wat we samen hebben opgebouwd.
Zoals de rol van Nederland in de West-Europese geschiedenis, onze democratische verworvenheden en de geest van openheid en vrijheid die we graag uitdragen. De manier waarop we ons land hebben veroverd op de zee heeft ons geleerd dat we elkaar nodig hebben.
Alleen gezamenlijk kun je dijken maken en bewaken. We hebben er door geleerd dat we moeten openstaan voor de mening van anderen en elkaar als gelijken moeten behandelen. En dat soms een ideale oplossing niet mogelijk is, maar we allemaal een beetje moeten inleveren om er samen beter uit te komen. Zo leven we hier al vele eeuwen in vrede samen. En daar zijn we trots op.

Dames en heren,

Het geeft een geweldig gevoel om hier vandaag zo bij elkaar te zijn, om hier gezamenlijk uw naturalisatie te vieren. U, omdat u nu officieel het Nederlanderschap hebt verkregen. En de andere Nederlanders omdat we blij zijn dat u bij ons wilt horen. Ik zei in het begin dat de Grondwet de basis is van onze samenleving. Maar de echte basis, dat zijn wij, de mensen, de Nederlanders. Daar hoort u nu bij en ik heet u van harte welkom. Ik weet dat deze dag voor u een bijzondere gebeurtenis is en ik hoop dat u er nog lang met plezier aan terug denkt.

Bij zo'n bijzondere gebeurtenis horen cadeautjes, dat hebt u straks al gemerkt. Als ministerie kunnen we natuurlijk niet bij de gemeente achterblijven. Vandaar dat ik u graag een geschenk overhandig waarvan ik hoop dat het de herinnering aan deze dag levendig zal houden.