Gemeente Wassenaar

mega klus baggerwerk na zomervakantie

Wassenaar, 24-08-2006

Sloten en watergangen over een totale lengte van ruim 20 kilometer worden uitgebaggerd.

Belangrijke watergangen als de Veen -en Zijlwatering, de Korte Watering en de Molensloot moeten behoorlijk worden uitgediept. Ook de Kasteelvijver en het Havenkanaal (van Albert Hein tot de Oostdorperweg) worden betrokken bij deze mega klus. Het is onvermijdelijk dat het baggerwerk de nodige ongemakken en overlast met zich mee zal brengen. Op dit moment worden de werkzaamheden aanbesteedt om dit ruim

⬠2,9 miljoen kostend project uit te kunnen voeren. De gemeenteraad heeft voor de zomervakantie het sein op groen hiervoor gezet. Voor Wassenaarse begrippen gaat het hier om een âMega klusâ

Het werk zal 13 september 2006 worden aanbesteedt en de uitvoering zal begin oktober 2006 starten en eind maart 2007 afgerond zijn.

Kwaliteit en ruimte voor water

Bedoeling van de aanpak is om de waterkwaliteit beduidend te verbeteren en de watergangen op een dusdanige diepte te brengen dat deze meer weerstand kunnen bieden tegen de steeds toenemende regenval van in de laatste jaren. Bijkomend aspect is, dat de onderhoudsplicht van deze wateren na de baggerwerkzaamheden overgedragen wordt aan het Hoogheemraadschap Van Rijnland (uitgezonderd het Havenkanaal). De samenwerkende partijen hebben voor dit project het Ingenieursbureau Witteveen en Bos uit Den Haag in armen genomen.

Iedereen tijdig informeren

In de plaatselijk bladen hebben al artikelen gestaan over het baggerwerk, maar het gemeentebestuur dringt er op aan om alle partijen, bewoners, aan en omwonenden en grondeigenaren van de aanliggende watergangen tijdig te betrekken. Immers, iedereen moet op de hoogte zijn en wanneer wat staat te gebeuren en met welke gevolgen. Zodat men tijdig maatregelen kan treffen om de baggerwerkzaamheden voorspoedig te laten verlopen. Aangezien in een aantal van de uit te baggeren sloten woonarken liggen, zullen de eigenaren / bewoners nauw betrokken worden. Ook eigenaren van pleziervaartuigen maken deel uit van het informatietraject.

Hoe het zit met de eigen verantwoordelijkheid?

Gemeente en waterschappen hebben bij dit soort projecten de wettelijke verplichting om voldoende diepgang en de kwaliteit van het water te waarborgen. Daarnaast bestaat er ook een stuk eigen verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld grondeigenaren. Deze zijn verantwoordelijk voor hun land dat grenst aan het water en dan met name de beschoeiing. De gemeente wil u daarbij vooral wijzen op het controleren van evt. in slechte staat verkerende beschoeiingen. Dit om schade en eventuele instorting te voorkomen aangezien de kans bestaat dat de nu in slechte staat verkerende beschoeiingen "leunen" op de overtollige baggerspecie die verwijderd zal worden.

Ook zijn de grondeigenaren verantwoordelijk voor groenvoorzieningen die de uitvoering kunnen belemmeren. Het is niet toegestaan om bomen of andere beplanting boven boezemwateren te hebben, lager dan 2 meter boven het schouwpeil. Grondeigenaren dienen vooruitlopend op de baggerwerkzaamheden het groen minimaal 2 meter boven het schouwpeil te snoeien.

Wat en hoe met de baggerspecie?

De gemeente en Rijnland laten de baggerspecie afkomstig van de Veenwatering, waarlangs 7 kilometer kades loopt, grotendeels gebruiken voor het ophogen van de kades daar. Op die manier wordt de afvoer van bagger beperkt, de kades opgehoogd en daarmee kosten voor de gemeente en Rijnland bespaard. In het overige landelijke gebied zal de baggerspecie zoveel als mogelijk op de kant worden gezet. In het stedelijk gebied zal de baggerspecie worden afgevoerd. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met vervuilde bagger. Deskundigen zullen (bij klasse 3) de bagger deponeren bij een verwerkingsbedrijf, terwijl sterk vervuild bagger (klasse 4) naar een stortplaats gaat.

Meer informatie over baggeren?
Op onze internet site, www.wassenaar.nl, zie onder projecten wordt de benodigde informatie geplaatst over het aanstaande baggerwerk. Verder heeft het Hoogheemraadschap van Rijnland een informatiepaneel in de hal van het gemeentekantoor staan waarop aan de hand van voorbeelden uitleg wordt gegeven over het waarom van het baggeren en kwaliteitsverbetering van het water. Op de internet site, www.rijnland.net, zie onder Regelgeving, Bestuur en recht staat onder ander de "Keur Hoogheemraadschap van Rijnland". Zie ook onder Baggeren in Rijnland.

Tenslotte:
Eigenaren van pleziervaartuigen en woonarken zullen minimaal drie weken voorafgaand aan het baggeren bericht krijgen wat precies het baggerwerk voor hen gevolgen heeft. Niet uitgesloten is dat woonarken tijdelijk van de plek moeten om er te kunnen baggeren. Evenzo geldt dit voor de pleziervaartuigen in sloten waar gebaggerd moet worden. Gemeentelijk aanspreekpunt voor het project is de heer Peter Verhoef, telefoon 5122247. Via deze internetsite, onder projecten, âbaggeren Veen â en Zijlwateringâ, kunnen geïnteresseerden meer lezen over het project en evt. vragen stellen via e-mail. In augustus 2006 zal het traject van aanpak gepubliceerd worden op deze site en wekelijkse gemeenterubriek van Weekblad De Wassenaarder.