Wereld Natuur Fonds Nederland

WNF EN STICHTING DE NOORDZEE: PROMOTIE VAN SCHOL VOORBARIG

Het Wereld Natuur Fonds en Stichting de Noordzee zijn er geen voorstander van dat schol wordt gepromoot, zolang deze vissoort niet op duurzame wijze wordt gevangen. Dat zeggen de natuurbeschermingsorganisaties aan de vooravond van de 'Week van de Schol', die van 28 augustus tot en met 3 september door het Nederlands Visbureau wordt georganiseerd. Schol is een platvis, die in de Noordzee wordt gevangen. Op dit moment is deze visserij niet duurzaam. De Noordzeeschol is overbevist en de vismethode zorgt voor veel bijvangst en veel bodemschade.

Biologen van de ICES, the International Council for the Exploration of the Seas, classificeren de Noordzeeschol als een overbeviste populatie. Ook is er volgens ICES een verminderde capaciteit tot voortplanting, omdat de hoeveelheid volwassen schol al jaren onder de veilige biologische ondergrens ligt. Volgens het WNF en de Stichting de Noordzee moet het scholbestand in de Noordzee zich eerst herstellen, willen consumenten - ook in de toekomst - kunnen blijven genieten van deze vis.

Om verantwoord vis te kopen, adviseren het WNF en Stichting de Noordzee consumenten en restaurants om gebruik te maken van de VISwijzer. Op dit kaartje staan de 58 meest gangbare vissoorten in Nederland, gerubriceerd in een groene, oranje en rode kolom. De VISwijzer geeft op deze manier advies over welke vis je verantwoord kunt eten en welke liever niet. Schol staat in de rode kolom, dus 'liever niet' eten.

Christien Absil van Stichting de Noordzee, initiatiefnemer van de website www.goedevis.nl waarop de achtergronden van de VISwijzer staan, zegt: "Als het Visbureau over vijf jaar nog een promotieweek wil organiseren, is het beter de schol nu met rust te laten".

Het WNF is op dit moment bezig met de bewustwordingscampagne 'Kies voor een Levende Zee'. Met deze campagne vraagt de organisatie aandacht voor de schoonheid van de natuur onder water, maar ook voor de bedreigingen, zoals overbevissing en bijvangst. "Het Wereld Natuur Fonds heeft waardering voor de initiatieven in de visserijsector om de bijvangst en bodemschade terug te dringen, maar er moet veel meer gebeuren om de populatie zich te laten herstellen", aldus algemeen directeur Johan van de Gronden. Wij willen graag met de vissers samenwerken om dit te bereiken, want een zee vol vissen, is goed voor de natuur en goed voor de vissers".

De natuurbeschermingsorganisaties zijn zich ervan bewust dat de vissers het moeilijk hebben. "Maar we zijn op dit moment bezig om het kapitaal uit de zee op te vissen, in plaats van de rente. Misschien had het Visbureau beter een 'Week van het herstel van de Schol' kunnen uitroepen", aldus Van de Gronden. Volgens van de Gronden zou het goed zijn, als de Nederlandse scholvissers het voorbeeld zouden volgen van de Nederlandse haringvissers. Deze haringvisserij verwierf onlangs het MSC-keurmerk voor duurzaam gevangen vis.

////////////////////