Gemeente Amsterdam



Naturalisatiedag in Amsterdam

In typisch Nederlands zomerweer is vanochtend de eerste Naturalisatie-ceremonie gevierd in Het Muziekgebouw aan het IJ.

Burgemeester Cohen sprak de ruim 350 aanwezige nieuwe Nederlanders toe. Hij kon zich voorstellend at het verkrijgen van de nieuwe nationaliteit een moment is om bij stil te staan.

Van de andere kant kan het opgeven van de oude nationaliteit oom emotioneel zijn: "In dat verband herinner ik mij een verhaal van een Nederlandse man die zich tot Amerikaan liet naturaliseren en er tegen opzag om - zoals dat vereist was - zijn trouw aan het Huis van Oranje af te zweren. Maar ja, daar zat nu eenmaal niets anders op. Voor hem in de rij bij de naturalisatie stond een Deen. Hij hoorde hem zeggen: "Ik zweer koning Frederik IX van Denemarken af". Toen kwam de Nederlander naar voren en zei: "Ook ik zweer trouw af aan Frederik IX van Denemarken."

Nieuw verworven grondrechten en plichten

Ook wees de burgemeester de kersverse Nederlanders op hun nieuw verworven grondrechten: "U hebt voortaan het recht om te kiezen en het recht om gekozen te worden voor bijvoorbeeld de Tweede Kamer, Provinciale Staten en Europees Parlement. Én u bent nu benoembaar in elke overheidfunctie."

Daarnaast gaf hij aan dat het niet alleen om rechten gaat: "Naast de rechten die u hebt verkregen, zult u - net zoals dat voor alle Nederlanders geldt - u verantwoordelijk voelen om bij te dragen aan de samenleving"

Geschenk als aandenken

De nieuwe Nederlanders kregen een geschenk gemaakt door Ni Haifeng. Deze van oorsprong Chinese kunstenaar heeft zich laten inspireren door de geschiedenis van Amsterdam, als tolerante handelsstad met haar bewoners uit vele culturen.

Op een historische, grote, platte steen liggen een oud stuk hout, een moderne baksteen en verschillende kleine stenen. Op de baksteen en het hout ligeen de kleine stenen in een vorm die vaag aan een huis doet denken. Een grote hoeveelheid aardappelen vormen de kaart van Amsterdam.

Waarom Nederlander worden?

Een van de nieuwe Nederlanders is de heer Permono uit Indonesië. Op de vraag van de burgemeester waarom hij Nederlander is geworden antwoordde hij: "Ik kom uit Indonesië, een mooi ver land en woon nu al heel lang in Nederland. Nederland is een mooi land en op een gegeven moment moet je een keuze maken."

De ceremonie werd besloten door het Wilhelmus gezongen door Hans Voschezang.