Vlaamse Overheid

Kinderopvang bij de Vlaamse overheid is de laatste tien jaar vervijfvoudigd

De Vlaamse overheid is uitgegroeid tot de werkgever die de grootste kinderopvang aanbiedt tijdens de vakantieperiodes voor kinderen van haar personeelsleden. In totaal realiseerde ze 55.000 kinddagen. Dat is de optelsom van het aantal kinderen per dag. In zeven van de tien gevallen wordt het kind door een vrouwelijke ambtenaar ingeschreven. Bij de monitoren is één op vier een jongen en één op vijf allochtoon. De dienst Emancipatiezaken, die de kinderopvang organiseert, heeft zijn doel bereikt: 82% van de personeelsleden is tevreden over de combinatie van hun werk en privéleven.

Doel bereikt
De dienst Emancipatiezaken wou met de kinderopvang vooral de combinatie van werk en privéleven voor de personeelsleden verbeteren. Opdrachthouder Emancipatiezaken, Ingrid Pelssers, zegt dat het doel is bereikt: 'Uit een personeelspeiling blijkt dat 82% van de ambtenaren een gezond evenwicht kan vinden tussen werk en privéleven. Dat cijfer bewijst dat de Vlaamse overheid een gezinsvriendelijke werkgever is'.

Andere prioriteit
Toch draagt de dienst Emancipatiezaken de kinderopvang in oktober over aan een andere entiteit. Ingrid Pelssers: 'De kinderopvang blijft bestaan voor de personeelsleden, maar zelf wil ik nu tijd vrijmaken voor een andere prioriteit: de combinatie van werk en privéleven bij het management. Van die groep zegt maar dertig procent een goed evenwicht te vinden tussen werk en privéleven. De bestaande mogelijkheden van kinderopvang, verlof, deeltijds werken of telewerken hebben voor hen in de praktijk nog te weinig positief effect.'

Vooral mama's schrijven hun kind in
Nu de dienst Emancipatiezaken zijn taak overdraagt, werd een balans opgemaakt. De kinderopvang staat open voor kinderen tussen drie en veertien jaar, maar de meeste kinderen die naar de kinderopvang komen, zijn tussen drie en negen jaar. De laatste jaren is het aandeel van de allerkleinsten, de kleuters, opvallend sterk gegroeid. In totaal werden 55.000 kinddagen gerealiseerd. In 1995 bedroeg dat aantal nog maar 1.700. Tien jaar later liep het cijfer al op tot 7.400 kinddagen in 2005: bijna een vervijfvoudiging. In zeven op de tien gevallen schreef een vrouwelijk personeelslid haar kind in, hetzelfde cijfer als in 1998. Ingrid Pelssers: 'De kinderopvang is erg populair bij onze personeelsleden, maar het is jammer dat zo weinig papa's de weg vinden naar de kinderopvang.'

Diversiteit bij de monitoren
Gemiddeld is er één monitor per zeven kinderen. Vorig jaar was één monitor op vier een jongen en één op vijf van allochtone afkomst.

Er is kinderopvang in de zeven gebouwen van de Vlaamse administratie verspreid over heel Vlaanderen: op drie plaatsen in Brussel-Stad, en telkens op één plaats in Brugge, Gent, Antwerpen en Hasselt. Ouders betalen slechts 2,5 euro per dag, drankjes en kosten van de uitstappen inbegrepen.

De dienst Emancipatiezaken nodigt u uit op vrijdagmiddag 25 augustus 2006 van 12.30 uur tot 13.15 uur in het Boudewijngebouw (Boudewijnlaan 30, 1000 Brussel).

Onder leiding van circus Hoetchatcha geven de kinderen een circusvoorstelling aan de ouders. Ter plaatse kunt u foto's nemen. U kunt ook getuigenissen krijgen van ouders voor wie de kinderopvang tot een goede combinatie van werk en privéleven heeft geleid. Daarnaast kunt u kinderen interviewen. De opdrachthouder Emancipatiezaken staat ter beschikking om u meer informatie te bezorgen over de kinderopvang.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Mevr. Ingrid Pelssers, opdrachthouder Emancipatiezaken Vlaamse overheid Tel.: 02 553 49 67
Fax: 02 553 50 52
Gsm: 0478 22 87 35
E-mail: ingrid.pelssers@bz.vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1156392029865&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht