Gemeente Dinkelland

GEMEENTE EN WATERSCHAP PAKKEN WATEROVERLAST OOTMARSUM AAN: MAATREGELEN KROPSBEKKE EN MOLENBEEK

Waterschap Regge en Dinkel en de gemeente Dinkelland hebben naar aanleiding van de wateroverlast in 2005 een wateractieprogramma opgesteld. Diverse knelpunten zijn hierin gesignaleerd. Daarom is een lijst met maatregelen opgesteld die de knelpunten kunnen oplossen. Zowel de gemeente als het waterschap staan voor de uitvoering van een deel van de maatregelen. De eerste maatregelen die worden genomen zijn:

. een verlegging van de Kropsbekke;
. onderzoek naar de mogelijkheden van waterberging in de bovenloop van de Molenbeek.

De voorgestelde maatregelen zullen een bijdrage leveren aan het voorkomen van overlast. Garanties dat er nooit geen overlast meer op zal treden, kunnen er echter niet gegeven worden.

Toelichting:

Op 30 juni 2005 is in de namiddag in Ootmarsum een hoosbui gevallen van 60 mm in 45 minuten. Deze hoosbui in combinatie met het hellende gebied en de aanwezige grondslag (kleiachtig) hebben voor flinke wateroverlast gezorgd op een aantal punten in de kern Ootmarsum.

Dit gegeven, de evaluatie van deze wateroverlast en de toekomstverwachting op langere termijn van het KNMI (meer neerslag en toename kans op extreme neerslag) hebben de gemeente en het Waterschap bewogen te gaan onderzoeken wat er in Ootmarsum moet gebeuren om de gevolgen van extreme regenval tegen te gaan.

Een daartoe ingestelde werkgroep zal een aantal maatregelen aan het waterschaps- en gemeentebestuur voorstellen om in de sfeer van waterafvoer en -berging en aanpassing van de infrastructuur eventuele opnieuw optredende hevige regenbuien beter te geleiden waardoor minder of geen overlast zal ontstaan. De voorgestelde maatregelen betreffen met name het stroomgebied van de Molenbeek door de bebouwing van Ootmarsum en de Kropsbekke die over het industrieterrein van Ootmarsum loopt. Beide beekdalen konden het overvloedige regenwater niet aan wat vervolgens tot overlastsituaties aanleiding gaf.

De nu voorgestelde maatregelen zullen grotendeels deze overlast weg kunnen nemen. . Voorgesteld wordt de Kropsbekke om het bestaande industrieterrein te leggen waardoor waterproblemen op het industrieterrein grotendeels voorkomen zullen worden. Het traject van voorbereiding, aankoop en aanleg zal door het waterschap ingezet worden. . Het dal van de Molenbeek ligt verankerd in het bebouwde gebied van Ootmarsum. De beek is in beheer van de gemeente Dinkelland. Verleggen van het tracé is niet mogelijk. De problemen in de Molenbeek hebben zich met name geconcentreerd in het gedeelte tussen de Oldenzaalsestraat en het Oldenzaals voetpad. Benedenstrooms deden zich geen echte overlast situaties voor. Voorgesteld wordt bovenstrooms berging te zoeken om tot vertraagde afvoer te komen (Palthe weideke) en de kruisingsput in het Oldenzaals voetpad te wijzigen zodat hierdoor geen extra opstuwing in de Molenbeek plaats vindt. In een nog gezamenlijk op te stellen visie op de Molenbeek zal de wateroverlast mede een item zijn om mee te nemen bij inrichtingsmaatregelen in de toekomst. . Er worden op een aantal knelpunten in Ootmarsum maatregelen aan de infrastructuur genomen om het water te geleiden naar plaatsen waar het weinig schade kan aanrichten.

De fysieke maatregelen aan infrastructuur en riolering worden z.s.m. gerealiseerd na besluitvorming. De Aanleg retentie en omlegging hebben een langere looptijd. De kosten worden afhankelijk van eigendommen gedragen door gemeente dan wel het waterschap.

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Gemeente Dinkelland:
Team Communicatie, Gerard Flinkers, telefoonnummer 0541-854 181 of 06-51 720 330. Waterschap Rege en Dinkel:
Cluster communicatie, Rob Spit, telefoonnummer 0546-832979 of 06-29560716.