Onderwerpen in AOB Onderwijsblad nr 14
Extra weken vakantie na zwangerschap
De nieuwe regeling voor compensatie van het zwangerschapsverlof is direct na de ondertekening van de nieuwe cao primair onderwijs nog tijdens de zomer ingegaan. Het betekende voor mensen in het onderwijs in de regio's noord en midden meteen drie weken extra vakantie, voor de mensen uit zuid twee.
Investeer in salaris en scholing
Er moet fors worden geïnvesteerd in salaris en scholingsbudgetten om tekorten aan goed personeel bij overheid en onderwijs te voorkomen. Dat schrijft de Raad voor het Overheidspersoneel (een overlegorgaan van werkgevers en werknemers in de overheidssector)in het rapport 'Naar een krachtig publiek werkgeversschap'
Docenten nemen heft in eigen hand
Onderwijspersoneel wil een volwaardige gesprekpartner zijn als het gaat om onderwijskwaliteit en beleidsvorming. Een van de belangrijkste uitkomsten van de enquête Onderwijs aan het woord is dat docenten een top-downaanpak ongewenst vinden. Niet het management, maar leraren zelf moeten bepalen wat goed is voor het onderwijsproces.
Interview
Mark Rutte blikt terug en vooruit
De oud-staatssecretaris van Onderwijs over zijn erfenis, zijn heilige geloof in marktwerking, het nieuwe kastenstelsel in Nederland, en de waardering voor docenten. "Soms moet je ze bij de strot grijpen."
Achtergrond
Laatste kans onderwijs
Terwijl de politiek praat over verplichte opvoedkampen voor jongeren die niet willen deugen, doen ze op de Amsterdamse school precies het tegenovergestelde. Met persoonlijk maatwerk en veel vrijheid begeleiden ze jongeren die overal al waren opgegeven met succes naar een mbo-diploma op niveau 1 of 2.
Professioneel statuut
Ambitie en autonomie staan de komende jaren centraal voor de AOb. Het zijn de kernbegrippen van het Professioneel statuut dat de AOb tot stand wil brengen. Ambitie, omdat leraren streven naar het allerbeste onderwijs voor hun leerlingen en studenten. Autonomie is het tweede sleutelwoord. De leraar moet zijn eigen koers varen om zijn werk goed uit te voeren.
We dreigen onze voorsprong te verliezen
Gemengde gevoelens bij de twintigste verjaardag van Engels in het basisonderwijs. Betrokkenen klagen over de vaak weke positie van het vak op de lagere school en de pabo's. Tegelijkertijd wordt er in de voorhoede druk aan de weg getimmerd met Engels vanaf de kleutergroepen. In september is er een conferentie. "Ik ken kinderen die drie jaar Engels hebben gehad en die het accentloos spreken."
Chinese les in het voortgezet onderwijs
Chinees is booming in het voortgezet onderwijs. Het aantal scholen met Chinees in het pakket groeit. Een tiental scholen biedt Chinees facultatief aan. De ene school vrijblijvend, de andere meer gestructureerd. Een docentenopleiding staat op stapel.
Chinese les.Een tiental scholen biedt Chinees facultatief aan. De ene school vrijblijvend, de andere meer gestructureerd. Een docentenopleiding staat op stapel.
Column
Citrusvrucht
Na twee decennia modernisering van de arbeidsverhoudingen in het onderwijs gaat de leraar steeds meer op een uitgeperste citrusvrucht lijken, betoogt columnist Ton van Haperen
Algemene Onderwijsbond