gemeente weert houdt naturalisatieceremonie
De gemeente Weert organiseert op 24 augustus 2006 de eerste naturalisatieceremonie. De burgemeester van Weert zal op deze dag alle burgers op feestelijke wijze verwelkomen, die sinds 1 januari 2006 het Nederlanderschap door optie of naturalisatie hebben verkregen. Alle betrokkenen hebben hiervoor inmiddels een uitnodiging ontvangen.
Het kabinet heeft 24 augustus aangewezen als jaarlijkse nationale Naturalisatiedag, omdat op 24 augustus 1815 de Grondwet in werking trad. Alle gemeenten zijn met ingang van 2006 verplicht in ieder geval op deze datum een naturalisatieceremonie te organiseren.
Vanaf 1 oktober 2006 zal de ceremonie, die nu nog vrijblijvend is, een verplichtend karakter krijgen en daarmee een formeel sluitstuk worden van het integratieproces. Dit betekent dat alle nieuwe Nederlanders vanaf dat moment pas tijdens de ceremonie het schriftelijke besluit tot verkrijging van het Nederlanderschap uitgereikt zullen krijgen en dan ook verplicht zullen zijn de ceremonie bij te wonen.
Omdat naturalisaties en opties gedurende het gehele jaar plaatsvinden zal er met ingang van 1 oktober 2006 met enige regelmaat door de gemeente Weert een naturalisatieceremonie worden gehouden.
Voor de gemeenten Weert en Nederweert
RAPPORTAGE OVER JONGEREN, UITGAAN, ALCOHOL EN DRUGS
Om een goed beeld te krijgen van het alcohol- en partydrugsgebruik van jongeren in het uitgaanscircuit, hebben de gemeentebesturen van Weert en Nederweert een onderzoek laten verrichten onder jongeren tussen 12 en 25 jaar. Daarbij is duidelijk geworden, dat jongeren tegenwoordig zorgelijk veel alcohol drinken, dat ze dat al jong regelmatig doen en dat jongeren het gebruik van alcohol als normaal beschouwen. Verder maakte het onderzoek duidelijk, dat een deel van de jongeren tijdens het stappen partydrugs gebruikt en dat ze dat dan méér doen dan bij andere gelegenheden. De situatie in Weert en Nederweert verschilt overigens niet van die in andere gemeenten. Het blijkt een trend die zich voordoet in vrijwel alle West-Europese landen. Nederland spant overigens wel de kroon voor wat betreft het drinken van alcohol door scholieren.
Het onderzoek is uitgevoerd door de GGZ-groep Noord- en Midden-Limburg. Dat gebeurde in de vorm van een zogeheten scanner, een methode die in relatief korte tijd een advies kan opleveren. Door de combinatie van interviews, vragenlijsten en observaties wordt een betrouwbaar beeld verkregen zonder dat daar een langdurig wetenschappelijk onderzoek voor nodig is.
De onderzoekers stellen de beide gemeentebesturen een plan van aanpak voor dat betrekking heeft op verschillende manieren van tijdsbesteding door jongeren, zoals vrije tijd, onderwijs, thuis en overkoepelende maatregelen. Jongeren in Weert worden al voorgelicht over de risico's van alcohol en drugs. Omdat Nederweerter jongeren ook in Weert uitgaan en naar school gaan, wordt geadviseerd die voorlichting uit te breiden naar jongeren in Nederweert. De voorlichting zal zich vooral ook op ouders richten. Zij spelen een belangrijke rol in het beïnvloeden van het gedrag van hun kinderen. Verder wordt voorgesteld jongeren rechtstreeks te benaderen op bijv. party's en festivals of op jongeren-ontmoetingsplaatsen (jops).
De gemeentebesturen van Weert en Nederweert hebben besloten de door de GGZ-groep Noord- en Midden-Limburg gegeven adviezen op te volgen en tot uitvoering te brengen.
De gemeenten hebben daarin een duidelijke regierol.
Nog enkele conclusies
Het onderzoek onder jongeren leverde verder de volgende conclusies op.
. Een aantal factoren kan van invloed zijn op het alcohol- en drugsgebruik van jongeren. Zo hebben ouders een grotere invloed op jongeren dan zij zelf denken. Daarnaast kunnen vrienden van invloed zijn. Jongeren participeren automatisch in het groepsgedrag, ze verlaten liever de groep dan dat ze groepsgenoten corrigeren.
. Jongeren drinken veel alcohol. Zij drinken meer dan gezond voor hen is. Daarnaast drinken zij deze hoeveelheid alcohol tijdens een relatief korte tijd. Het uitgaansleven start namelijk om 23.00 en eindigt om 02.00. De mentaliteit omtrent alcohol drinken is ook zorgelijk. Jongeren drinken om dronken te worden.
. Indrinken is niet erg populair. Onder de jonge jeugd wordt dit wel gedaan om daarmee geld te besparen. Voorafgaand aan het uitgaan wordt vooral thuis of bij vrienden gedronken. De oudere jeugd drinkt bijna niet in.
. Het alcoholgebruik door jongeren is genormaliseerd. Ouders accepteren het overmatig gebruik. Indrinken wordt regelmatig thuis gedaan, met ouders in de buurt. Ouders lachen als hun kind dronken thuis komt en raken in paniek als hun kind een keer drugs heeft gebruikt. Ouders kennen de gevaren van alcohol en drugs niet goed en onderschatten het gebruik van alcohol.
. Jongeren starten zeer jong met elke week alcohol drinken (15,4 jr.) en met het gebruiken van drugs (15,5 jr.). De gemiddelde leeftijd ligt lager dan de wettelijke leeftijdsgrens (16 jaar voor verkoop van alcohol en 18 jaar voor toegang tot een coffeeshop). Hierbij moet worden aangetekend dat er verschil is tussen incidenteel en regelmatig gebruik: in de leeftijdgroep t/m 16 jaar heeft ruim 95% de laatste 4 weken alcohol gebruikt en maar 4,7 % drugs.
. Mannen gebruiken eerder, meer en vaker alcohol en drugs dan vrouwen. De mentaliteit heerst dat dronken mannen stoer zijn en dronken vrouwen sletten.
. Werkende jongeren gebruiken meer en vaker middelen. Zij geven hier ook meer geld aan uit. Dit kan worden verklaard door de aanname dat jongeren die werken meer geld hebben dan jongeren die niet werken. Deze jongeren zijn niet via scholen te bereiken.
. Het uitgaansleven is een setting waar het percentage drugsgebruikers onder jongeren hoger is dan het percentage onder de gehele jongerengroep. Het uitgaansleven kan als een vindplaats worden beschouwd voor deze groep jongeren.
. De meest (actueel) gebruikte drugs zijn: alcohol (92,3 %), cannabis (23,4 %), stimulantia (cocaïne, amfetamine en XTC) (3,8 %) en lachgas (5,5 %). Verdovende middelen zoals, heroïne en GHB worden nauwelijks gebruikt. Dit geldt ook voor tripmiddelen, bijv. LSD.
. Lachgas wordt redelijk veel gebruikt (16,9 % ooit gebruikt, 5,5 % recent). Jongeren beschouwen dit niet als een drug. Het vermoeden bestaat bij enkele respondenten dat dit hier en daar wordt verkocht in horecagelegenheden.
. Alcohol en drugs worden beide in het uitgaanscircuit gebruikt. De settings zijn echter iets anders. Alcohol wordt in het openbaar en in de horecagelegenheden gebruikt. Wiet en hasj worden ook wel openbaar gebruikt, maar dan buiten de horecagelegenheden, bijvoorbeeld op straat en in een park. De andere middelen worden minder openbaar gebruikt, vaak verdekt opgesteld buiten, maar ook in horecagelegenheden.
. Er is een aantal risicogroepen te onderscheiden. Dit zijn met name de hanggroepen. Ook is er een groep van jonge (mannelijke) speedgebruikers bekend. Deze groep baart veel zorgen bij verschillende instanties.
. De belangrijkste problemen als gevolg van middelengebruik zijn agressie, black-outs, rijden onder invloed en apathie. Agressie wordt voornamelijk veroorzaakt door alcohol en stimulerende middelen. Apathie wordt veroorzaakt door veelvuldig blowen.
Noot voor de pers,
Gemeente Weert