Gemeente Goes

Persberichten

23 augustus 2006 - Goes spektakel in 2009 in teken van Afrika

In het collegaprogramma 2006 - 2010 staat het voornemen van het college om in 2009 weer een groot spektakel te organiseren voor Goes. Het is de bedoeling om, evenals in 2005, een brede opzet te maken door alle lagen van de bevolking erbij te betrekken en vooral ook het eigen verenigingsleven. In 2005 was het thema het eigen kleurrijke verleden van de stad. Gelet op het feit dat de gemeente met Goes 600 zijn eigen historie heeft belicht, wil het gemeentebestuur Goes nu in de wijde wereld plaatsen. Met een ontdekkingsreis die als werktitel Goes goes Mondial heeft gekregen. Het is de bedoeling om met Goes goes Mondial de focus te richten op andere continenten. Te beginnen met het werelddeel Afrika. De basis van het Mondial-spektakel is een openluchtvoorstelling op de Grote Markt die alle bevolkingsgroepen aanspreekt.

Zo heeft het college voor 2009 het accent gelegd op het in contact komen met andere culturen. Het is de bedoeling om nog dit jaar te onderzoeken of Goes vooruitlopend op manifestaties in 2009 een daadwerkelijke uitwisseling tot stand kan brengen met scholieren / studenten / docenten uit enkele Afrikaanse landen. Deze uitwisseling zou al in 2007 of 2008 kunnen starten, waardoor er in 2009 werkelijk al sprake is van een multiculturele uitwisseling en samenwerking. Aanleiding om te kiezen voor het werelddeel Afrika is de betrokkenheid van regisseur Koen Schyvens bij een educatief en cultureel ontwikkelingsproject - Umoja, cultural flying carpet - tussen drie Noorse kunst- en muziekscholen (Trondheim, Kristiansand en Fredrikstad) en acht vergelijkbare scholen uit zuidelijk Afrika (Mozambique, Zimbabwe en Zuid-Afrika). Koen Schyvens was in het jubileumjaar Goes 600 regisseur van het Muziekspektakel Rogier en de zeven plagen en van het slotspektakel in de Zeelandhallen.

Het UMOJA-project is een initiatief van de Noorse koepelorganisatie voor kunst- en muziekscholen (Norsk Kulturskoleråd) en wordt gefinancierd door Norad. Umoja, cultural flying carpet is bedoeld om de ontwikkeling van onderwijsinstituten op het gebied van muziek, dans en beeldende kunst te bevorderen. Hierbij staat centraal het stimuleren van creativiteit en uitwisseling van nieuwe ideeën door les te geven in muziek, dans en beeldende kunst afkomstig uit andere culturen. De elf deelnemende scholen in het programma doen dit vanuit de gedachte dat je elkaars cultuur dient te respecteren en van elkaar kunt leren. De deelnemers bij het lopende project zijn jongeren, musici, dansers, beeldend kunstenaars en leraren.

De drie pijlers uit het culturele leven van Goes zijn de Zeeuwse muziekschool, Balletstudio Free en stichting Dansz, drie instellingen met samen duizenden leerlingen uit de regio die bezig zijn met muziek en dans. De instellingen zijn zeer geïnteresseerd in de mogelijkheid om actief deel te nemen in een project met Afrikaanse scholen en gezelschappen. Dit is voor het college van Goes reden om samen met vertegenwoordigers van de Dansschool en de Zeeuwse muziekschool in te gaan op een uitnodiging van het ministerie van onderwijs en cultuur van Mozambique om begin oktober een driedaagse conferentie in Maputo (Mozambique) bij te wonen met alle bij het Umoja-project betrokken partners. Op 4 oktober wordt de vrede herdacht en gevierd in Mozambique en wordt de UMOJA-show uitgevoerd door alle 120 jonge artiesten van de betrokken scholen en organisaties, als voorbeeld van vier jaar culturele ontwikkeling en samenwerking. Dit alles in de verwachting dat hier de basis kan worden gelegd voor deelname aan een project waarvan de resultaten onderdeel kunnen worden van de festiviteiten in 2009.

Afhankelijk van ervaringen die de delegatie heeft opgedaan in Maputo neemt het college van burgemeester en wethouders een definitief besluit of dit project past in de festiviteiten in 2009 en de aanloop daartoe.