Spaarloon en levensloop moeten worden samengevoegd tot één fiscale regeling
CompetenceCentre for Pension Research doet aanbevelingen
Spaarloon en levensloop moeten worden samengevoegd tot één fiscale regeling met bredere bestemmingsmogelijkheden en meer deelnameprikkels voor lagere inkomens dan de huidige levensloopregeling. Dat vindt een groep van HRM specialisten en wetenschappers. Ze hebben hun voorstellen vandaag toegestuurd aan politieke partijen, sociale partners en andere maatschappelijke geledingen.
Spaarloon en levensloop kunnen worden geïntegreerd tot één fiscale regeling voor inkomensderving: een opgetuigde levensloopregeling. Deze spaarregeling moet aantrekkelijk worden gemaakt door zowel het fiscale voordeel van spaarloon als de levensloopverlofkorting - die bij opname van het levenslooptegoed wordt uitgekeerd - om te zetten in een overheidsbijdrage bij de inleg van spaargelden (maximaal E 300 per jaar, evenredig aan de inleg van de werknemer). Zo wordt het fiscale voordeel direct voelbaar voor de deelnemer.
Verder moeten de bestemmingsmogelijkheden van de spaargelden worden uitgebreid van verlof in de huidige levensloopregeling tot inkomensderving in brede zin. Denk aan lagere beloningen als gevolg van een carrière switch, gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid, slechtere bedrijfsresultaten, een minder belastende functie of (on)vrijwillig ontslag. Voor zelfstandigen dient in de inkomstenbelasting een vergelijkbare faciliteit te worden opgenomen. Ook 65-plussers zouden van de regeling gebruik moeten kunnen maken door een lijfrente te kopen of het saldo periodiek te laten uitkeren.
Naast de overheid kunnen ook werkgevers de spaarregeling meer stimuleren. Huidige werkgeversbijdragen moeten nu zowel aan deelnemers van de regeling als aan niet-deelnemende werknemers worden verstrekt. Maar alleen deelnemers zouden voor de werkgeversbijdragen in aanmerking moeten komen. Lagere inkomensgroepen kunnen verder gestimuleerd deel te nemen door de gestorte bedragen vrij te stellen van premieheffing.
Noot voor de pers
De voorstellen zijn uitgewerkt door: Helga van Bijnen, Competence Centre for Pension Research, Universiteit van Tilburg; Lans Bovenberg, Universiteit van Tilburg; Peter Conneman, Mercer Human Resource Consulting; Gerry Dietvorst, hoogleraar Competence Centre for Pension Research, Universiteit van Tilburg; Frans Leijnse, Hogeschool Utrecht en Universiteit van Amsterdam en Martijn de Wildt, Qidos, levensfasegericht personeelsbeleid. Lans Bovenberg (06-46156139), Gerry Dietvorst (06-285 42144), Peter Conneman (020-4313863) en Helga van Bijnen (013-462 30 26) zijn woensdag 23 augustus 2006 beschikbaar om (telefonisch) hun voorstellen aan de pers toe te lichten. De voorstellen zijn te downloaden van www.uvt.nl/ccp.
Telefoon
013-466 24 12
Fax
013-466 30 73
E-mail adres
frw.ccp@uvt.nl
Na kantooruren:
013 53210 81
Mobiel
06 263 92 942
Postbus 90153 . 5000 LE Tilburg .