Artsen zonder Grenzen


Hoogste nood in Libanon is voorbij

22/08/2006 15:27 -- Een week na het staakt-het-vuren lijkt het erop dat de hoogste nood voorbij is.

De overgrote meerderheid van de gevluchte Libanezen zijn naar huis teruggekeerd en er wordt veel hulp geboden binnen de gemeenschap zelf. Onze medewerkers richtten zich nu op hulp aan de mensen in de zwaarst getroffen gebieden in Zuid-Libanon en het oostelijke deel van de Bekavallei. Zij delen hulpgoederen uit, herstellen watervoorzieningen in dorpen en ondersteunen klinieken en ziekenhuizen met medicijnen en medische voorraden.

foto: Kadir Van Lohuizen Rond Jezzine, dichtbij de zuidoostelijke grens, delen onze medewerkers hulpgoederen en medisch materialen uit om de Libanese artsen die daar actief zijn, te ondersteunen.

In Aita ech Chaab, Aitaroun en Aainata, dorpen langs de Israëlische grens die hebben geleden onder de gevechten, voorzien onze medewerkers de mensen van hulpgoederen voor onderdak, hygiëne en kookspullen. In plekken waar de watervoorziening vernietigd was, hebben teams watertanks opgezet. In diverse dorpen voeren onze teams medicijnen aan om klinieken en ziekenhuizen in de regio te ondersteunen.

De meeste gevluchte Libanezen hebben Sidon (Saida) en Tyrus (Sour) verlaten, onze teams staken daarom hun medische noodhulp in deze plaatsen. Ook zijn praktisch alle mensen vanuit het Aley district (Shouf regio) teruggekeerd en is hulp van Artsen zonder Grenzen daar niet meer nodig.

In de hevig gebombardeerde zuidelijke buitenwijken van Beiroet ondersteunt Artsen zonder Grenzen een kliniek.

Het werk in de polikliniek van Baalbek gaat door, daarnaast gaat een medisch en een psychosociaal team langs de dorpen ten noorden van Baalbek.

De activiteiten van Artsen zonder Grenzen in Libanon nemen af, er zijn nu nog 30 internationale medewerkers aanwezig in Libanon. Zij werken daar samen met meer dan 50 Libanese medewerkers om medische noodhulp te bieden aan de bevolking.

Libanon: na staakt-het-vuren dieper het zuiden in -- datum: 18/08