Unicef



Gaza: geweld zonder einde 22 augustus 2006, New York - Terwijl in Libanon een staakt-het-vuren voor betrekkelijke rust zorgt, gaat in Gaza het geweld door. Daarbij lijkt het lot van de kinderen in Gaza vergeten te worden. Sinds januari zijn hier 74 kinderen om het leven gekomen; bijna de helft van de slachtoffers viel in juli.

De situatie in Gaza dreigt door de wereld te worden vergeten. Foto: Unicef
De situatie in Gaza dreigt door de wereld te worden vergeten. Foto: Unicef

Dan Toole, directeur van de noodhulpprogramma's van Unicef: "Tien dagen geleden was ik in Gaza en ik vond het er schokkend. De situatie waarin de kinderen in Gaza moeten leven is wanhopig te noemen. Hun dorpen worden gebombardeerd en scholen functioneren niet meer. Gaza wordt over het hoofd gezien, doordat iedereen - en dat is begrijpelijk
- de aandacht op Libanon heeft gericht."

Kinderen maken ongeveer de helft van de bevolking van Gaza uit. Velen zijn door de gevechten op de vlucht geslagen. Het werkloosheidspercentage ligt op 40 procent en de inflatie stijgt snel. Basisvoorzieningen raken uitgeput en medische hulpmiddelen zijn schaars.

Vaccineren gaat gewoon door In een kliniek in de wijk Al Daraj in Gaza Stad behandelen artsen gemiddeld 500 patiënten per dag. Unicef heeft gezorgd voor vaccins en voor opslagmogelijkheden voor deze vaccins, die koel bewaard moeten worden. Unicef vindt het belangrijk dat kinderen in klinieken ook tijdens deze noodsituatie gewoon gevaccineerd kunnen worden tegen in potentie dodelijke kinderziektes als mazelen.

In de Al Daraj-kliniek in Gaza Stad worden elke dag 500 patiënten behandeld. Foto: Unicef
In de Al Daraj-kliniek in Gaza Stad worden elke dag 500 patiënten behandeld. Foto: Unicef

Unicef zorgt ook voor generatoren voor ziekenhuizen, medicijnen en andere medische hulpmiddelen. Daarnaast traint Unicef personeel, die dankzij hun opleiding kinderen kunnen controleren op ondervoedingsverschijnselen en de zorg voor pasgeborenen in de gaten kunnen houden.

In gebieden die zwaar door het geweld zijn getroffen heeft Unicef ongeveer 1.200 waterkits (met daarin onder meer waterzuiveringsmiddelen, emmers en zeep) verspreid. Ook zijn grote watertanks geïnstalleerd op plaatsen waar het water schaars is. Unicef werkt samen met het ministerie van Gezondheidszorg bij het voorlichten van de bevolking over het belang van hygiëne.