LTO Noord
Land- en Tuinbouworganisatie Nederland
'Nederlands exportverbod zo spoedig mogelijk opheffen'
LTO pleit voor internationale aanpak van blauwtongziekte
Nederland moet volgens LTO Nederland samen met België, Duitsland en Luxemburg een uniforme, gezamenlijke aanpak kiezen om de blauwtongziekte te bestrijden. Nu lopen de maatregelen in de verschillende landen uiteen en is Nederland de enige lidstaat die een exportverbod heeft ingevoerd voor levende herkauwers (runderen, schapen en geiten) en sperma, eicellen en embryo's.
Dat verbod moet zo snel mogelijk voor een groot deel van Nederland worden opgeheven, vindt LTO. Vandaag (maandag 21 augustus) overleggen veterinaire deskundigen in Brussel over de vraag welke strategie in EU-verband gekozen moet worden.
De Europese Unie verplicht Nederland niet om na een uitbraak van blauwtong een nationaal exportverbod in te stellen. Dit blijkt ook uit de maatregelen die België en Duitsland tot nu toe hebben getroffen: in beide lidstaten geldt geen exportverbod. Wat Brussel betreft hoeft alleen een verbod ingesteld te worden op vervoer van herkauwers vanuit een gebied met een straal van 150 km rondom de uitbraak. Van de buitenste band van 50 km mogen levende herkauwers naar de 100 km zone (beschermingsgebied) worden gebracht, maar andersom is dit niet toegestaan.
De vreemde situatie doet zich nu voor dat binnen een cirkel van 100 km rondom de uitbraken, levende herkauwers wel van België en Duitsland naar Nederland kunnen, maar andersom niet. Daarom vindt LTO dat het exportverbod beperkt kan worden tot een deel van Zuid-Nederland. Export vanuit de rest van Nederland is dan weer mogelijk.
LTO constateert meer verschillen tussen de aanpak van blauwtong in Nederland, België en Duitsland. Zo willen Nederland en België dat veehouders spuiten tegen de knutjes, terwijl Duitsland dat niet nodig vindt. De best werkzame middelen tegen de mugjes zijn in België overigens wel beschikbaar, maar in Nederland niet. Geef alle veehouders en betrokken bedrijven overal dezelfde middelen om de ziekte doelmatig te lijf te gaan, zo luidt het advies van de LTO.
Daarom pleit de landouworganisatie voor een uniforme, Europese aanpak van het blauwtongvirus en de mugjes, met één internationale beschermings- en toezichtszone, en gezamenlijke tracering en serologisch onderzoek. Hiermee is de internationale handel ook het meest gediend en kan de economische schade na de uitbraak van blauwtong zoveel mogelijk beperkt.
Land- en Tuinbouworganisatie Nederland
Postbus 29773, 2502 LT Den Haag
Bezoekadres : Bezuidenhoutseweg 225
: 2594 AL DEN HAAG
Telefoon : 070-3382700
Fax : 070-3382710
Website : www.lto.nl